Les cooperatives del futur

Ramon Sarroca, president Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

 

Com cada any per aquestes dates celebrem l’Assemblea General, i en aquesta ocasió ho fem a les terres del Baix Ebre i el Montsià, on ens acull com a amfitriona la Cooperativa Agrícola del Camp Santa Bàrbara.

L’Assemblea esdevé punt de trobada del sector i és el moment que aprofitem per presentar la feina feta i els projectes a desenvolupar en el següent exercici. El president de la Generalitat, Quim Torra, ens ha comunicat que compartirà amb nosaltres aquest acte i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ens acompanyarà al dinar de germanor. Els reconeixem la voluntat d’entesa amb el món agrari i ramader i amb els socis i sòcies que en formem part, així com la concreció del seu compromís en l’aprovació de projectes que resulten estratègics per al sector.

Les cooperatives impulsem el desenvolupament econòmic i social en el món rural i, precisament per això, necessitem reforçar les nostres estructures. El Pla de Millora de la Competitivitat, que ha estat pressupostat amb 6,8 milions d’euros per a tres anys, és una eina indispensable per consolidar la modernització i la resposta als reptes dels mercats.

I és que el camp no és aliè als canvis que porten els nous temps. El relleu generacional, la formació dels consells rectors i la participació de les dones en els òrgans de decisió, tant a nivell de cooperativa com a la junta de la Federació, són alguns dels àmbits que estem treballant més intensament.

A més, el nostre pla d’actuació s’articula a l’entorn de quatre grans eixos: territori, economia social, acció social i lideratge, que considerem cabdals per garantir l’èxit de les nostres empreses a nivell competitiu i d’eficiència.

I no només això. Ens trobem, de ple, en la discussió de la nova PAC, a l’espera de la formació del nou Parlament europeu per concretar la seva implementació.

Els reptes de transferència tecnològica esdevenen la clau per a un bon posicionament dins del sector agroalimentari i cada dia augmenten les cooperatives vinculades a programes de recerca i innovació que, en moltes ocasions, promovem des de la Federació.

Esperem l’aprovació, al més aviat possible, de la futura Llei d’espais agraris i també ens preocupen la sobirania alimentària i com evitar el malbaratament. Formem part del nou Consell Català de l’Alimentació per impulsar una política alimentària del país basada en la producció local i la gestió sostenible.

Som conscients que s’han donat determinades situacions que podrien portar a una falta de confiança en el model. Per això, ara més que mai, estem treballant per enfortir-lo i posar en relleu el nostre paper vital per al territori rural de Catalunya.

Els camps a treballar són molts i, com veieu, avancem en projectes diversos i estratègics. El consell rector i jo mateix estem convençuts que l’aposta és ambiciosa i engrescadora, i us encoratjo a posar en comú els vostres i els nostres reptes per sumar plegats.

Ramon Sarroca
President