“L’arròs representa més que un cultiu”

ELS NOSTRES CAPS DE BRANCA
Jordi Casanova, arròs

Jordi CasanovaJordi Casanova porta l’explotació familiar d’arrossers. És soci i president de la cooperativa Arrossaires del Delta de l’Ebre, i també presideix la Denominació d’Origen Protegida Arròs del Delta de l’Ebre. A més, té una dilatada experiència en l’àmbit comercial, tant en el sector de venda minorista com majorista.

Al juny, va ser elegit cap de branca d’arròs de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

Quina és la situació del sector?

El 2014 ha estat clau per al sector arrosser català. Les negociacions sobre el sistema de pagaments directes del primer pilar de la PAC, el nou Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) i la definició i establiment de compromisos  per a les mesures agroambientals de l’arròs, la plaga del caragol poma… Durant aquest any, s’han pres decisions de gran responsabilitat i de les quals en depèn la continuïtat i viabilitat del nostre sector.

Com ha estat el procés de discussió de la PAC?

Lo primer indicador d’alerta se’ns va encendre quan la Comissió Europea d’Agricultura va fer públiques les seues intencions de modificar el sistema de repartiment dels ajuts directes i de rebaixar considerablement el pressupost comunitari destinat a l’agricultura.

La pressió dels països “agro-escèptics” dins de la UE ha fet que estos anys hagin estat molt intensos. I finalment, per tal de mantenir el pressupost de la PAC, s’han hagut d’acceptar dins del primer pilar unes pràctiques que van un pas més enllà de la condicionalitat com a requisit per a formar part del sistema del nou pagament base.

I el resultat és viable?

El nou sistema de pagament base ha estat a punt de deixar tocada de mort l’agricultura del mediterrani, que és diversificada i majoritàriament minifundista.

Per sort, finalment s’han pogut tancar acords que han matisat el punt de partida de la Comissió i esperem que, amb el nou sistema de convergència interna dels ajuts, es pugui mantenir un nivell de suport paregut al de l’anterior PAC i en tots los sectors agraris de l’Estat.

En l’àmbit del nou PDR, com valoreu les agroambientals de l’arròs?

Estem contents pel sentit dels compromisos establerts. En les anteriors mesures agroambientals, hi havia un seguit de compromisos i subactuacions que grinyolaven per ser poc factibles i que, baix el nostre punt de vista, se’ls podia demanar incidir més positivament en la seua finalitat i facilitat d’aplicació per part dels agricultors.

Amb les noves mesures agroambientals, en canvi, sembla que s’han acostat posicions i els compromisos prenen un sentit més ampli pel que fa a les sinèrgies entre praxis agrícoles i la gestió dels espais naturals. En este sentit, tot i la rebaixa de les primes econòmiques que podran percebre los agricultors arrossers, pareix que estes mesures hagin de presentar un major suport a les explotacions, ja que estem parlant de compromisos ben integrats a les possibilitats dels arrossers.

És adequat el nou pla d’actuació contra el cargol poma?

La plaga del caragol poma és una amenaça que està sofrint el sector arrosser. Devastadora i implacable, representa un mal que no li desitjaria ni al pitjor enemic. Ja fa anys que se’n va detectar la presència al Delta de l’Ebre, però cada any s’han hagut de prendre decisions transcendentals per al futur del cultiu de l’arròs i el 2014 no n’ha estat una excepció.

Ara encarem el 2015 amb optimisme. Les noves mesures agroambientals no representaran un entrebanc per al pla d’acció contra la plaga i, a més a més, sector i Departament d’Agricultura hem creat un marc de treball conjunt que ha permès establir un calendari d’actuacions i pressupost amb prou temps de planificació. D’altra banda, durant tots estos anys s’ha fet molta feina per a sensibilitzar al funcionariat i parlamentaris europeus.

Com veieu el futur de l’arròs?

La producció d’arròs al nostre territori representa més que un cultiu. Donem identitat, som motor del turisme i gestionem una gran superfície d’alt valor paisatgístic i ambiental que no podria existir sense l’activitat dels arrossers.

El sector estem fent una gran feina. Anem tots a una i la branca de l’arròs de la Federació ens és una eina clau, de la qual en traiem molt de profit.