L’aplicació de la PAC a Catalunya

En els últims mesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha estat participant en el procés de discussió sobre l’aplicació a l’Estat espanyol de la política agrícola europea (PAC) per al període 2014-2020, defensant els posicionaments assolits a nivell intern de l’organització.

En aquest sentit, la Federació va defensar els posicionaments del sector a la Taula Agrària convocada pel Departament d’Agricultura amb la finalitat de definir el posicionament de Catalunya a la Conferència Sectorial de final de gener, en la qual els consellers d’Agricultura de les diferents comunitats autònomes i el ministre Miguel Arias Cañete van aprovar els criteris d’aplicació de la PAC a l’Estat espanyol.

Tant en el decurs de la Taula Agrària com després de conèixer les conclusions de la Conferència Sectorial d’Agricultura, la Federació ha mostrat la seva oposició al model de regionalització de la PAC argumentant que consolida les discriminacions històriques en el repartiment d’ajuts directes i que penalitza les zones de secà i els petits productors.

En concret, la FCAC lamenta que finalment no s’hagi introduït un ajut a l’olivera dins dels ajuts acoblats i també es considera insuficient la dotació aprovada per a la fruita seca que, segons càlculs de la Federació, se situaria en uns 30 euros per hectàrea, clarament insuficients per mantenir la viabilitat del sector i garantir que no s’abandoni el cultiu.

Les cooperatives també són crítiques perquè no es contempla la introducció del sistema de pagament base de tota la superfície de fruita, horta i vinya. Aquesta decisió constitueix una mostra més dels desequilibris que comportarà aquesta reforma, que discrimina entre productors que rebran ajudes i productors que no en rebran.

Taula Concertacio Agraria_PAC
Taula de Concertació Agrària. Foto: DAAM

Desenvolupament rural

Pel que fa a la partida d’ajuts que es destinen a desenvolupament rural, la Federació valora en positiu l’augment de 34,5 milions d’euros provinents de fons europeus en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR).

No obstant això, el gran titular és la severa reducció de l’aportació del Ministeri als PDR autonòmics, que s’estima entre un 60 i un 70% i per al conjunt de l’Estat espanyol podria suposar uns 2.000 milions d’euros menys. És evident que l’increment d’uns fons no compensa la disminució dels altres i per tant, o bé el Departament fa un esforç important i incrementa la seva aportació per al pròxim PDR o bé la política de desenvolupament rural a Catalunya se’n veurà molt ressentida.

En qualsevol cas, les cooperatives subratllen que s’haurà de garantir la prioritat de mesures i accions que clarament suposin una millora de la competitivitat del sector agroalimentari.