L’Agrària del Vallès incorpora una seleccionadora de llegums digital

INNOVACIÓ

Està a disposició dels socis i els professionals agraris per triar la mongeta del ganxet mitjançant càmeres i segons diferents paràmetres, entre ells la forma de la llegum. Com més ganxo té la mongeta, més proteïna porta.

Amb l’objectiu d’ampliar els serveis als socis, la cooperativa comarcal Agrària del Vallès ha adquirit una moderna seleccionadora de llegum que, ara per ara, és una de les poques d’aquest tipus que hi ha a Catalunya. La nova màquina presenta com a principal avantatge l’estalvi de temps en la tria de les llegums, una feina que es venia fent bàsicament de manera manual.

Seleccionadora llegums_Cooperativa Agraria del VallesLa seleccionadora, de la casa anglesa Buhler, té un grau de fiabilitat de fins al 98% amb els estàndards de qualitat i està instal·lada al magatzem de la cooperativa a Llerona.

La tria del llegum es fa per mitjà de la imatge. La màquina escaneja i pixela les parts que es volen rebutjar mitjançant càmeres de visió que detecten els paràmetres a descartar (llegums amb taques, amb forats, més menuts o verdosos) i, mitjançant un injector d’aire, s’expulsen. També permet triar segons la forma del llegum.

El volum mínim per fer ús de la seleccionadora és de 300 kg, encara que els socis poden fer partides més petites.

De moment, la cooperativa utilitza la nova màquina per triar la mongeta del ganxet, però està programada per altres tipus com els cigrons, les llenties i varietats de mongetes com el carai, el genoll de crist, santa pau o fesol de l’ull ros.

La incorporació de la seleccionadora de llegums complementa el servei que la cooperativa ja oferia als seus socis des de l’any 2013 amb l’obrador de conserves. La disponibilitat de maquinària puntera tecnològicament permet generar més valor afegit als productes comercialitzats amb la marca de la cooperativa, com els cigrons i les mongetes del ganxet.