“La Xylella amenaça la renda agrària”

ENTREVISTA
Ferran Sabater Planta Viva FCAC

Ferran Sabater, responsable flor i planta cooperatives agràries“Vitamina verda”. Aquest és el lema que defensa Ferran Sabater (Barcelona, 1955), responsable de planta viva a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

Ferran Sabater és productor de planta a Santa Eulàlia de Ronçana, en una explotació familiar de planta arbustiva mediterrània que porta juntament amb el seu germà Lleonard.

A més de presidir Corma, és el representant de la Federació a la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) i vicepresident del Consell Sectorial de Flor i Planta de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya.

“Amb el projecte Vies Florides, estem posant en valor les actuacions mediambientals dels ajuntaments que vetllen pels espais verds i promouen accions sostenibles. Ja hi estan adherits 113 ajuntaments que aposten per municipis més agradables per als seus conciutadans i més atractius de cara al turisme.”

La Xylella fastidiosa és un bacteri que amenaça una gran diversitat de plantes perquè pot causar importants danys. Quina és la situació en l’actualitat?

Es tracta d’una plaga que pot fer molt mal en determinats cultius assecant les fulles i les branques i, fins i tot, arribant a provocar la seva mort. Segons la subespècie del bacteri, pot afectar a més de 300 espècies vegetals; entre elles, l’olivera, la vinya, alguns fruiters i també plantes ornamentals.

A nivell europeu, el primer focus es va detectar a finals de 2013 i les principals zones afectades són: el sud d’Itàlia, la costa sud-est de França i les Illes Balears. Per limitar les possibilitats de contagi, el Ministeri d’Agricultura ha prohibit l’entrada a la península de planta viva i altres vegetals per plantació susceptibles a aquesta plaga procedent de les Illes Balears.

En l’àmbit de Catalunya, s’adopten precaucions especials?

S’ha constituït el Comitè de Seguiment de la Xylella fastidiosa, del qual formem part la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, i s’ha establert un Protocol de prevenció que fixa determinats controls i mesures per intentar evitar l’entrada i propagació de la Xylella al nostre territori.

A tall d’exemple, qualsevol planta viva o material vegetal que entri a Catalunya ha de portar un control de traçabilitat i un passaport fitosanitari que garanteixin que està lliure del bacteri.

A més, s’està intentant que no es produeixin determinades plantes més susceptibles que poden ser portadores de la malaltia –encara que no la desenvolupin- per minimitzar el risc d’extensió en cas d’entrada d’aquesta plaga.

En cas que es detectés un focus, què caldria fer?

Els efectes podrien ser molt greus per a la plantació i la zona on es detectés el focus. Existeix una normativa europea que caldria aplicar i que és molt estricta per tal de controlar la propagació.

Per aquest motiu s’ha elaborat el protocol que estableix les mesures cautelars i d’eradicació que cal establir en cas de detecció/aparició del bacteri.

Per a la Federació, quines són les prioritats?

Davant els danys que la Xylella pot provocar a la renda agrària productiva, entenem que el Govern de la Generalitat ha de definir una estratègia per als sectors agrari i mediambiental que permeti fer front a aquesta amenaça i per tractar aquesta qüestió, la Federació ja hem sol·licitat a la consellera d’Agricultura una reunió específica.

D’altra banda i tenint en compte que la malaltia es transmet de les plantes afectades a altres plantes sanes mitjançant insectes vectors, hem sol·licitat que es destinin recursos específics per intensificar la investigació i prospecció d’aquests insectes i així poder evitar possibles infeccions.

També és imprescindible destinar recursos econòmics a la indemnització dels productors afectats per tal de pal·liar els danys.