“La selecció de personal és estratègica”

Pau Cabanes - Celler Cooperatiu de Vila-rodonaCO [OP] INIÓ
Pau Cabanes, Celler Cooperatiu de Vila-rodona

El Celler Cooperatiu de Vila-Rodona és una cooperativa de primer grau del sector del vi que, ara fa un parell d’anys, va decidir iniciar un procés de canvi en els recursos humans de l’agrobotiga i va apostar per contractar un perfil molt concret de dependenta. Per dur a terme el procés de selecció del personal, el gerent, Pau Cabanes, va contractar els serveis la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

Per què vau contractar aquest servei de la Federació?

De fet, no ens vam plantejar cap altra opció. Des de fa anys que treballem amb els serveis laborals de la Federació perquè no tenim dimensions suficients per disposar d’un departament laboral propi i perquè el servei que ofereix la Federació és molt especialitzat i amb preus competitius. Per això, quan se’ns va plantejar aquest procés que -per a nosaltres- resultava molt estratègic, els vam trucar directament i els vam demanar assessorament.

Quin procés de selecció vau seguir?

La Federació ens va posar en contacte amb una empresa experta en recursos humans i habitual col·laborador. El primer que van fer els professionals va ser desplaçar-se a la cooperativa per avaluar els llocs de treball.

En concret, van estudiar com és l’espai de l’agrobotiga on havien de treballar les persones contractades i quin és l’organigrama de la cooperativa, també es van entrevistar amb el president de la cooperativa i amb mi mateix. Una vegada van haver recopilat tota aquesta informació, van definir les característiques bàsiques del lloc de treball i del perfil laboral, i es van establir els criteris de selecció.

On vau anar a buscar currículums?

En primer lloc, vam fer difusió de l’oferta laboral als nostres socis per si, ells o els seus familiars o coneguts, es volien presentar als llocs de treballs ofertats. En acabar el procés, havíem recaptat més de 50 candidatures, que vam traslladar a l’empresa que estava guiant el nostre procés.

Els experts van fer una preselecció dels perfils que consideraven candidats i, durant dos dies, van estar fent entrevistes a les persones seleccionades aquí mateix, a la cooperativa.

Com es va desenvolupar la fase final?

D’aquestes entrevistes van quedar un total de tretze candidats, que van passar a una segona fase de selecció. Mitjançant les respostes a un qüestionari, els experts van seleccionar sis o set persones, que són les que es van presentar al Consell Rector perquè prengués la decisió final.

El Consell Rector, quins aspectes va tenir en compte?

Per facilitar que els membres del Consell Rector es poguessin basar en uns criteris objectius, els experts van lliurar un informe relatiu a cada persona finalista, resumint els seus punts forts i els punts febles. D’aquesta manera, vam aconseguir que aquests fossin els arguments prevalents per a la selecció final del nostre equip humà de l’agrobotiga.

El procés va ser complicat?

Ben al contrari. Per a nosaltres, el procés va ser molt àgil. El servei de la Federació ho va fer tot, des de definir el perfil laboral fins enviar una carta de cortesia a les persones no seleccionades. Nosaltres només ens vam haver de preocupar d’exposar què necessitàvem, què volíem.

Després de gairebé dos anys de la selecció, el resultat continua sent satisfactori?

Doncs les dues persones que vam seleccionar aleshores continuen treballant amb nosaltres. I malgrat que d’entrada no era fàcil, entre tots vam fer una selecció realment encertada. A dia d’avui, encara molts clients i socis de la cooperativa ens feliciten pel nou personal que tenim a l’agrobotiga, un servei que hem millorat substancialment.