La Ruta del Ferro i del Carbó: passejant per la Via Verda que uneix Ripoll i Ogassa

IMG_5969 Jase Wilson-PTCBG - St Joan Abadesses
Sant Joan de les Abadesses. FOTO: Jase Wilson

Us proposem fer un tram de Via Verda que va de Ripoll a Ogassa, seguint el trajecte de la gran línia ferroviària que unia l’extrem nord gironí amb Barcelona.

El principal objectiu d’aquesta línia de tren era portar el carbó dels vessants de la serra Cavallera fins al port barceloní. La crisi de la mineria, però, va fer que el tram anés perdent força fins que al 1985, per motius de seguretat, es va decidir clausurar definitivament.

La via fa camí en una banda del riu Ter, sense cotxes, per internar-se en un paisatge rural de prats verds. Els 15 km de recorregut permeten gaudir d’una passejada a peu o en bicicleta, agraint el petit desnivell de 160 metres i la suau pendent de l’1%.

L’excursió comença en el quilòmetre 9, just davant de l’edifici de l´antiga estació de Sant Joan de les Abadesses. A uns 300 metres, la via creua la carretera d’Ogassa i comença a ascendir suaument per la vall del Malatosca, un afluent del riu Ter que neix a la serra Cavallera. El trajecte és plàcid i transcorre sense problemes fins al carregador de Toralles, on arribava el carbó procedent del ferrocarril miner d’Ogassa.

El tram de via verda que connecta Toralles amb Ogassa ha estat rehabilitat per suavitzar els pendents i s’avança creuant els túnels per on viatjaven les vagonetes que transportaven el carbó de les mines.

Final del recorregut: Ogassa, a quatre quilòmetres de Sant Joan de les Abadesses i a tretze de Ripoll.

Via Verda

15 quilòmetres
1% desnivell
Dificultat mínima
Altitud màxima 777 m (St. Joan de les Abadesses)
Zones d’interès: Campdevànol, Ogassa, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses
www.viesverdes.cat

La cuina del xup xup

La Barricona_estofat de vedellaDesprés de la caminada, és hora de fer un bon dinar a La Barricona, un restaurant de Ripoll que pertany a la Cooperativa Riembau, nascuda amb un objectiu que els socis defineixen molt clarament: “passar del va com va, al va com volem, de la certesa que ja no ens alimenten molles perquè volem el pa sencer”.

El restaurant, dins una antiga masia catalana, es rústic i acollidor. Fan menús treballats i equilibrats, cuina tradicional elaborada en funció del mercat, la temporada i els productors locals. Tenen una carta de vins de diferents cellers catalans -alguns d’ells cooperatius- i elaboren La Calavera, la cervesa artesana de la cooperativa.

La Barricona

Ctra. de Sant Joan de les Abadesses, km 3,6 (Ripoll)
Tel. 972 70 23 52
www.labarricona.cat

A dormir!

Can Xila_3I per arrodonir el dia, què millor que anar a descansar a Can Xila. Aquesta casa de turisme rural nascuda en el si de la Cooperativa Agropecuaria de Sant Isidre, té tres allotjaments independents amb una capacitat total de 21 places.

La Masia està situada a Vallfogona del Ripollès, un d’aquells nuclis rurals que conserven la màgia i l’encant dels pobles medievals.

El portal de la Muralla, l’únic que resta dempeus dels tres portals originals, dóna pas al nucli vell amb carrers empedrats, cases que conserven llindars centenaris i la plaça de la Vila, a tocar del Castell de la Sala i el Campanar del Pòpul.

Travessant el pont medieval a la sortida del poble, s’obre tot un món de natura: la font de la Tosca, els gorgs i els salts d’aigua de la Masica, el mirador de Puig Estela i, més enllà, les restes del que fou el Castell de Milany.

Però, potser, això ja ho deixem per a l’endèma…

Can Xila

P. de la Salut, 2 (Vallfogona de Ripollès)
Tel. 659 85 57 14
www.canxila.com