La nova seu de les cooperatives

Casa de l'Agricultura Ubicat al Barri de la Marina del Prat Vermell de Barcelona, l’edifici alçat en el número 33 del carrer d’Ulldecona ha esdevingut, des de fa uns mesos, la Casa de l’Agricultura. S’anomena així perquè acull les diferents organitzacions agràries de Catalunya i va ser inaugurada, el passat 18 d’abril, pel president de la Generalitat, Artur Mas, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias. El sector també va comptar amb la presència del conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, a més de nombroses autoritats i una nodrida representació del cooperativisme agrari català.­

La Fundació de la Pagesia de Catalunya, que gestiona la Casa de l’Agricultura, està constituïda per quatre membres d’Unió de Pagesos de Catalunya (UP); tres membres de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC); dos membres de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), un membre de l’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA), dos representants del Departament d’Agricultura i un, de l’Ajuntament de Barcelona. Durant la inauguració de la Casa de l’Agricultura es va fer la descoberta de la placa commemorativa de la inauguració i un recorregut per l’edifici. Com a cloenda de l’acte es va servir un vi d’honor per a tots els assistents.

Edifici amb història

La Casa de l’Agricultura, espai per desenvolupar les funcions i serveis de les diferents organitzacions agràries de Catalunya, és fruit del retorn de part del patrimoni sindical agrari confiscat pel franquisme.

L’any 1994, el Departament d’Agricultura de la Generalitat va iniciar la liquidació de les cambres locals agràries atorgant patrimonis dels sindicats agrícoles locals que pertanyien a la pagesia als ajuntaments, cooperatives, fundacions, societats agràries de transformació i associacions. El Parlament de Catalunya va aprovar, en un debat monogràfic sobre el sector agrari fet el 12 de març del 1998, la creació d’un fons comú per destinar aquests patrimonis sindicals.

L’any 2000 es va arribar a un acord per constituir la Fundació de la Pagesia de Catalunya, integrada per tots els agents socials agraris. L’objectiu, gestionar el fons comú i construir l’edifici de la Casa de l’Agricultura. El 28 de juliol del 2003, el president de la Fundació Pagesia de Catalunya, Joan Caball; el conseller d’Agricultura, Josep Grau, i l’alcalde de Barcelona, Joan Clos, van signar el conveni de cessió dels terrenys municipals per a la ubicació de la Casa de l’Agricultura a la Zona Franca de Barcelona.

La primera pedra de l’edifici es va posar el 28 de maig del 2010, i al maig del 2012, hi van començar a arribar les diferents organitzacions. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, ubicada a la 3a planta de l’edifici, va fer el trasllat des de les oficines del carrer València a la Casa de l’Agricultura el 21 de juny de 2012.

Servei gratuït de cessió de sales

Sales FCAC a la Casa de l'AgriculturaLes noves oficines de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya estan ubicades en un edifici de nova construcció, modern, amb molta lluminositat i espais adequats per fer reunions, tant trobades en petit comitè com actes institucionals o demostracions de producte.

Per aquest motiu, la Federació ofereix la possibilitat de disposar de les sales de reunions gratuïtament a les cooperatives sòcies sempre que s’ajustin a les seves necessitats. Tot l’edifici té serveis i accés adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

La sala d’actes té capacitat per a 60 persones en auditori i possibilitat de projeccions en pantalla portàtil. Té una tarima de presidència i es poden moure les taules i cadires per actes en diferent format. La sala de reunions té cabuda per a 15 persones, projector i pantalla.

Com arribar-hi

La Casa de l’Agricultura és a Barcelona, al carrer d’Ulldecona, 33. Es troba a 15 minuts de l’Aeroport de Barcelona i a 20 minuts de la Plaça d’Espanya.

Amb transport públic, s’hi pot arribar des de Sants Estació (autobús 109) i des de la Plaça d’Espanya (autobusos 9, 23, 37 i 109), entre altres possibilitats.

Amb cotxe, tant  des de Girona com des de Tarragona i Lleida, cal prendre la sortida 14 (direcció Zona Franca / Port / Passeig de la Zona Franca / Fira).

Coordenades GPS: 41º21’05”N, 02º08’31”E.


Continua llegint…

Aquesta és la nostra casa pairal. Josep Pere Colat, president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya