La Granadella, terra d’oli

“El Sindicat Agrícola de Sant Antoni Abad, avui Cooperativa La Granadella, el van fundar els nostres rebesavis el 12 de gener de 1920 per poder fer una millor comercialització de l’oli d’oliva verge extra. A dia d’avui, tenim un mercat consolidat a Catalunya”. Amb aquestes paraules, Ramon Barrull, president de la Granadella resumeix la història de la cooperativa.

Aquesta cooperativa té 160 socis i també comercialitza les seves produccions d’ametlla i cereals, disposa de secció de crèdit i una agrobotiga i subministra adobs i fitosanitaris.

Oli d'oliva Degustus PremiumL’oli “Degustus”

La cooperativa de la Granadella elabora uns 400.000 quilos d’oli d’oliva anuals.

Bona part de la producció es comercialitza amb la marca “Degustus”. Es tracta d’un oli selecte, afruitat i elaborat amb les olives més verdes.

També té una línia Premium, que s’obté a partir d’una selecció d’olives i un procés d’elaboració que vetlla especialment per mantenir la qualitat aromàtica, i un oli ecològic que, segons Ramon Barrull, “ens està funcionant molt bé, tant bé que cada any ens en falta. Per això, estem mirant la possibilitat d’augmentar la producció ecològica dels nostres socis”.

De forma complementària, es treballa amb la marca “Vall de l’Oliver”, reservada per a l’oli més dolç i elaborat amb les olives més madures.

 

Tenim el millor oli del món, i no és una bona
estratègia comercial baixar el preu de venda.

Agrobotiga

La major part de la producció de la cooperativa de la Granadella es comercialitza a Catalunya. “L’agrobotiga i la nostra botiga on-line són els nostres punts de venda més importants” explica el seu president, que demana “la implicació de la Federació per crear una xarxa d’agrobotigues que ens facilités posar-nos en contacte d’una manera àgil i poder fer intercanvi de productes. Així, ens ajudaríem entre nosaltres mateixos”.

L’oli de la cooperativa també es comercialitza a botigues de nuclis urbans i, finalment, una part es destina a mercats europeus com França o Bèlgica. Fins i tot, s’han fet incursions a Nova Caledònia i a la Xina.Xocolata d'oli Degustus

Junt amb l’oli verge extra, la seva gamma de productes inclou olives arbequines i patés, xocolata i bombons elaborats a partir de l’oli. També ha entrat en la cosmètica amb una línia de sabons artesans.

Oleoturisme

Amb la finalitat d’atraure nous clients, la cooperativa de la Granadella forma parta de la iniciativa Oleoturisme Garrigues. Aquest any i coincidint amb la collita, s’ha posat en marxa un paquet turístic d’esmorzar, collita d’olives tradicional, dinar a l’ermita del poble i entrada de les olives al molí, on se segueix el procés d’elaboració. L’experiència finalitza amb un tast d’olis.

El balanç és positiu. “Han vingut moltes famílies i estem contents de donar a conèixer el nostre producte i que la gent marxi d’aquí saben distingir entre un bon oli d’oliva verge extra i un oli vulgar”, afirma Barrull.

Futur

Aquesta cooperativa de les Garrigues aposta, en definitiva, per fer valorar la qualitat del producte. “Tenim el millor oli del món, i no és una bona estratègia comercial baixar el preu de venda per sota d’una rendibilitat mínima”.

Amb aquestes condicions, “veiem un futur acceptable. Som conscients que des del punt de vista de la producció hi ha la problemàtica del relleu generacional, però tenim confiança en què cada vegada es valora més el nostre oli, el consumidor català ens és fidel i va augmentant el consum de l’oli de qualitat arreu del món”.