La gastronomia com a comprensió del fet agrari

Toni Massanés, Fundació AlíciaTONI MASSANÉS
Fundació Alícia

Sovint caiem en l’error de pensar en la gastronomia com una praxi elitista. Però diu el Diccionari que la gastronomia és el “coneixement de tot el que té a veure amb la cuina, l’elaboració i composició dels plats, l’art de degustar i apreciar els menjars i les begudes”.

La cuina és l’estratègia alimentària humana i diferencia la nostra espècie de la resta d’essers vius perquè en lloc de menjar allò que trobem al nostre entorn, ho transformem conscientment per nodrir-nos. Negociem amb la natura com podem, de manera sostenible, conrear i criar matèries primeres alimentàries per després convertir-les en menges que han de ser segures i formar part d’una dieta suficient i equilibrada.

La cuina ens fa humans, i defineixen la cuina d’una comunitat els productes que fa servir, la manera en què els combina i transforma, les maneres de menjar i per fi els significats simbòlics i valors relacionats amb l’alimentació que aquesta comunitat comparteix. Catalunya és especialment rica en productes, receptes, àpats i tradicions, atresora una cultura alimentària històricament prestigiosa i tremendament innovadora. Per això no és estrany que hagi estat reconeguda com a Regió Europea de la Gastronomia.

Fruit d’aquest esperit creatiu de la gastronomia catalana va néixer la Fundació Alícia, una iniciativa culinària pionera a nivell mundial. Un centre de recerca i innovació pluridisciplinari que treballa per a què tothom mengi d’una manera més sana i sostenible. Per això la Fundació està compromesa amb els productors del nostre país i desenvolupa estratègies per valoritzar els productes agroalimentaris catalans i els territoris que els produeixen.

En el marc del CREG2016, la Fundació Alícia organitzarà diferents activitats. Entre d’altres, del 17 al 19 de juny i juntament amb l’Agència Catalana de Turisme i el Departament d’Agricultura, promou Benvinguts a Pagès, un cap de setmana de portes obertes dels productors agroalimentaris complementat amb propostes de restauració i allotjament per tot el territori català. L’objectiu és que els ciutadans de Catalunya coneguin molt millor on es fa, com es fa i qui fa el seu menjar. Que entenguin la importància cabdal de la producció agrària, una feina en la que les cooperatives agràries desenvolupen una funció essencial.


Continua llegint…
Catalunya, Regió Europea de la Gastronomia
“A Caprabo, ja tenim productes de 30 cooperatives”. Fernando Tercero, responsable de productes de proximitat a Caprabo