La FCAC comença a treballar amb el nou Govern

La FCAC es reuneix amb els consellers d’Agricultura, Empresa i Territori i amb el secretari general d’Economia perquè el cooperativisme agrari sigui un eix estratègic del nou Govern

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha començat a treballar amb el nou Govern i ja s’ha reunit amb consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, en el marc de la Taula Agrària i també amb el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el secretari d’Economia, Pere Aragonès. En el moment de tancar la redacció de la revista, està prevista reunió amb el director general de Cooperatives, Josep Vidal, i s’està a l’espera de poder mantenir una trobada amb la consellera de Treball, Dolors Bassa.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha explicat que l’objectiu és “sol·licitar complicitat als titulars de les diferents Conselleries perquè el cooperativisme agrari esdevingui un eix estratègic del nou Govern i així poder afrontar plegats els reptes d’aquestes empreses i dels seus socis, agricultors i ramaders”.

Una de les màximes prioritats és la posada en marxa del Pla Marc del Cooperativisme Agrari Català com un Pla de Govern per a la legislatura, per tal que les actuacions que se’n derivin posin els instruments necessaris per enfortir la competitivitat del sector.

Taula Agrària

Meritxell Serret i Ramon SarrocaEn l’àmbit més agrari, la Federació ha defensat que els pressupostos del Govern reconeguin el pes del sector agroalimentari en l’economia catalana, front la tendència a la baixa dels últims anys.

Igualment s’ha reclamat que es prevegi una convocatòria anual de les línies del PDR que afecten a les cooperatives com agroindústria, circuits curts i innovació, per tal que es puguin planificar els projectes.

A més, s’ha sol·licitat al Departament d’Agricultura que sigui proactiu davant del Govern central amb l’objectiu que revisi el model d’aplicació de la PAC a l’Estat espanyol, donat que el sistema actual té determinats afectes negatius per als productors catalans segons es posa de manifest en un informe elaborat pel Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) en el qual ha participat la Federació.

Conselleria d’Empresa

Jordi Baiget conseller Empresa i ConeixementEn la reunió amb el conseller d’Empresa, Jordi Baiget, la Federació ha destacat la necessitat de donar suport a l’agroindústria cooperativa, que té un marcat caràcter empresarial però alhora una íntima relació amb el territori i la producció catalana.

També s’han sol·licitat instruments específics que incentivin la xarxa d’agrobotigues cooperatives, mesures per potenciar la cooperació internacional i el comerç exterior i més controls de la normativa que regula el consum d’oli d’oliva en la restauració.

Conselleria de Territori

Josep Rull territori i sostenibilitat

La consolidació de l’esquema actual de legalitzacions ambientals és una de les prioritats de la Federació i així s’ha traslladat al conseller de Territori, Josep Rull, en la primera trobada d’aquesta legislatura. Aquesta normativa simplifica els tràmits, tot i exigir una major responsabilitat dels establiments agroindustrials.

Igualment, s’ha sol·licitat a l’Administració una major participació del sector en la planificació i la regulació mediambiental per assegurar la compatibilitat de les activitats agràries i ramaderes amb el paisatge i la sostenibilitat.

Secretari general d’Economia

Pere Aragones secretari EconomiaEn la trobada amb el secretari general d’Economia, Pere Aragonès, la Federació ha recordat els pagaments pendents al sector i s’ha tractat del procés d’evolució de les seccions de crèdit de les cooperatives agràries d’acord amb la normativa aprovada al 2014.