La Fageda, treball amb sentit

Gamma de productes La Fageda

La cooperativa de Santa Pau ha resolt la problemàtica social per la qual va néixer. Dóna treball i habitatge, i intenta aportar sentit a les vides de totes les persones adultes de la Garrotxa que presenten discapacitat intel·lectual o transtorns mentals severs.

La Fageda es va crear al 1982 com a iniciativa conjunta d’un grup de professionals de l’àmbit de la psiquiatria convençuts que el treball pot actuar com element clau en el procés rehabilitador de la persona que té discapacitat intel·lectual, ja que veu com comença a contribuir activament en el seu entorn.

En l’actualitat, dóna treball a 163 persones amb certificat de discapacitat i a 124 professionals. Totes les persones de la comarca de la Garrotxa amb discapacitat intel·lectual tenen l’oportunitat de treballar. La facturació anual de la cooperativa supera els 12 milions d’euros.

Fàbrica de iogurts

Els orígens de La Fageda es remunten a l’activitat de jardineria -que encara avui s’encarrega del manteniment de zones públiques i privades, inclòs el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa- i a la finca Els Casals, on es van iniciar els treballs de ramaderia i viverisme.

Amb la incorporació de la PAC i la implantació de les quotes lleteres, es va veure amenaçada la realitat productiva de la granja. Per evitar tancar, es va iniciar el projecte de fabricar iogurts amb la llet produïda per l’explotació de vaques lleteres.

Avui en dia, la granja suma 500 caps de bestiar que produeixen uns dos milions de litres de llet anuals. La Fageda elabora 49 milions d’unitats de iogurts cada any, amb 18 referències diferents, i la producció de postres làctics ha esdevingut l’activitat més important de la cooperativa en termes de facturació.

Planta de gelats

La fàbrica de gelats es va iniciar al 2009, quan La Fageda va comprar l’antiga planta d’elaboració de gelats Bodn de Badalona, dedicada també a la creació d’oportunitats de treball per a persones amb discapacitat i que passava per greus dificultats econòmiques.

En els últims mesos, la producció s’ha traslladat a la seu de la cooperativa Mas els Casals i s’ha presentat una gamma completament nova de gelats de iogurt amb gustos, formats i disseny originals.

El gelat de La Fageda es produeix amb llet fresca pasteuritzada, nata i iogurt de la granja, que es combinen amb la resta d’ingredients, també completament naturals. Amb aquesta nova línia, es preveu vendre 65.000 quilos de gelats.

Horticultura i conserves

El viver de producció de planta autòctona es va reconvertir en una plantació d’arbres fruiters, fruites del bosc i horts. Amb aquest treball d’horticultura, s’obtenen vegetals i fruita que, des de 2012, es dediquen a l’elaboració de delicioses conserves i melmelades en l’obrador de nova construcció.

Activitats assistencials

Junt amb la producció agroalimentària, també s’ofereixen serveis assistencials als socis i treballadors. Aquests serveis inclouen teràpia ocupacional, llar residència, suport a l’autonomia a la pròpia llar, integració a la comunitat i activitats d’oci i temps lliure.

En definitiva, tot un entramat d’activitats a l’entorn de La Fageda amb un únic objectiu: aconseguir que persones que, quan van entrar a La Fageda, mancaven d’iniciativa i motivació i es veien com una càrrega per a la família i la societat, se sentin rehabilitades socialment perquè treballen en una empresa que fa “els millors iogurts del món”.