La decoració natural està de moda

Per confeccionar els ornaments de Nadal, què millor que utilitzar productes naturals. Podem fer servir els que trobem a les floristeries i centres de jardineria, i també els elements que ens brinda la natura. En podar els arbres, els arbustos i les coníferes podem seleccionar les branques més maques per fer corones de Nadal, per acompanyar espelmes o per fer lluir la taula de Nadal.

La decoració de Nadal varia cada any. Els tradicionals colors nadalencs com vermell, verd, daurat o platejat comencen a compartir espai amb una moda diferent. L’any passat, s’hi van sumar tonalitats com blanc, taronja i ocres.

 

Ferran SabaterNovetats en l’ornamentació nadalenca

Ferran Sabater, cap de la branca de Planta Viva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, ens explica les apostes d’aquest sector per decorar el nostre Nadal.


 

Quina és la tendència per aquest proper Nadal?

La planta del Nadal per excel·lència continua sent la ponsètia, la flor de pasqua, amb preferència per les flors vermelles, rosades, blanques i jaspiades. Com a novetat d’aquest any, una flor molt més vistosa, amb tons daurats i platejats que aconseguim gràcies a la purpurina.

Malgrat que la ponsètia segueix essent la planta estrella d’aquestes festes, n’hi ha alguna altra que la segueixi de prop?

En els últims temps, també tenen força sortida alguns tipus de coníferes. Són arbrets petits que, per Nadal, comercialitzem després d’empolvorar amb neu.

Tampoc ens podem oblidar del tradicional boix grèvol, que fa la floreta vermella tan tradicional d’aquesta època de l’any, ni de l’avet de Nadal. El més tradicional és l’Abies Excelsa, que continua tenint molta sortida, però últimament s’estan incorporant varietats com Masjoanis, Nordmaniana i Pinsapo que tenen una fulla molt vistosa i són molt espectaculars una vegada decorats.

Quina planta, diferent i original, creus que seria un bon regal quan et conviden a un dinar de Nadal?

Una composició de ponsèties. En un centre, es planten flors de pasqua del mateix to o bé de colors variats que acabem d’ornamentar amb joncs, boles, llaços i altres detalls nadalencs.

També és un bon obsequi qualsevol planta verda que faci flor, tipus l’orquídia, amb un embolcall nadalenc adequat. 

Com podríem mantenir la ponsètia més enllà de Nadal?

Planta NadalLa ponsètia és una planta que, passades aquestes festes, també viu. Durant el bon temps, brotarà verda i a la tardor, quan el dia s’escurça, tornarà a florir.

Això sí, ens hem d’assegurar de tenir-la a un lloc on, a la nit, no rebi llum artificial. És una planta que floreix per fotoperíode de cicle de dia curt; és a dir, floreix per les hores de foscor i per tant, de final de setembre a final de novembre, només hauria de rebre la llum natural del dia. 

Tenint en compte que veneu únicament a professionals, quan comença la campanya de Nadal per a les cooperatives de flor i planta?

A Corma, inaugurem la temporada al novembre, amb la Jornada de la Ponsètia per explicar les novetats als nostres clients. Organitzem una presentació de tendències i un taller de confecció especialment pensat per a professionals de la floristeria i els centres de jardineria.

Per als majoristes, la campanya comença a principi de novembre i, poques setmanes després, s’hi afegeixen els professionals minoristes que comencen a posar decoració a les seves botigues.