“La cooperativa és l’empresa més important del poble”

Carles Barrubés, president Agrícola la Pobla de MassalucaLA FINESTRA amb
Carles Barrubés, Cooperativa Agrícola de la Pobla de Massaluca

A les portes de complir els quaranta, Carles Barrubés és titular d’una explotació familiar amb vinya, oliva i ametlla, com és característic a la comarca de la Terra Alta.

Des de fa unes setmanes, és el president de la Cooperativa Agrícola Terra Alta de la Pobla de Massaluca, de la qual el seu iaio va ser un dels fundadors.

Treballem junts la terra amb mon pare. Vaig començar molt jove, amb 16 anys, quan compaginava la feina al camp amb la meva altra passió, els estudis de música al Conservatori de Tortosa.

 

Acabeu de celebrar el 50è aniversari de la cooperativa, com van ser els seus orígens?

La cooperativa es va fundar per convenciment i per la necessitat d’engegar un projecte comú. En el seu moment va ser un projecte molt ambiciós, que va comportar molt de treball i molt risc. Els socis fundadors el van avalar amb les seves pròpies terres i la cooperativa es va construir, en gran part, treballant desinteressadament amb jornal de vila. Per això, van ser molt emotius els actes de commemoració de l’aniversari que va organitzar l’anterior junta rectora, encapçalada pel senyor Josep Vidal, principalment el lliurament d’una placa als socis fundadors que encara són vius com agraïment pel seu esforç i sacrifici. Tot el poble s’hi va bolcar.

I quin recorregut heu fet?

Per al nostre poble, la cooperativa i el nostres productes són un signe d’identitat molt important i gairebé tots els pagesos actius hi estan vinculats. Després de 50 anys, la cooperativa és l’empresa més important que tenim al poble. Tenim una base molt sòlida, l’empresa està sanejada, amb bons resultats tant en l’activitat agrària com a la secció de crèdit. Estic convençut que moltes entitats financeres voldrien poder presentar els nostres números. Només això, ja és una garantia.

Quins productes treballeu?

Funcionem organitzats en tres seccions: ametlla, oli i vi, i tenim acords de col·laboració amb altres cooperatives. Pel que fa a la comercialització de fruita seca, estem integrats a Unió. També tenim un conveni de col·laboració amb la cooperativa de Vilalba dels Arcs perquè ens porti les seves olives al nostre molí, i un altre amb Celler Batea, que ens embotella el vi. Estem fent un producte de molta qualitat, reconegut per la Denominació d’Origen Terra Alta tant en oli com en vi. A nivell d’oli, fins i tot, hem sigut una mica pioners a la zona cuidant el procés de collita i elaboració per garantir el producte final i, de fet, ens han concedit diversos premis.

Arriba al consumidor, el vostre producte?

Aquest és un dels grans reptes que tenim actualment. A partir del gran esforç que hem fet per aconseguir un producte de qualitat, ara hem d’arribar directament al client per poder vendre a un preu digne. Des de sempre, tenim una agrobotiga i hem vist com les preferències del consumidor han anat canviant. Per això, cada vegada més promocionem les nostres marques de vi “Esperit del Cerç”, “Hereus” i “Font calenta” i la d’oli “Caterra”.

I com veieu el futur?

És complicat, perquè falta relleu generacional i perquè hem de veure com encaixem en aquest món globalitzat. Però la gent que ens hem quedat és perquè estimem la terra, el poble i el territori. Tenim il·lusió i hem de mirar endavant, fent tot el que puguem dins les nostres possibilitats. El millor homenatge als socis fundadors és treballar per defensar els nostres productes.