“La bona cuina d’Alcarràs”

LA FINESTRA amb
Pepita Ribes, Rosa M. Sisó, Anna Calderó i Pepita Pelegrí de la COOPERATIVA CAMP D’ALCARRÀS

Pepita Ribes, Rosa Maria Sisó, Anna Calderó i Pepita Pelegrí són sòcies de la cooperativa Camp d’Alcarràs i coautores del llibre “La bona cuina d’Alcarràs”, una recopilació de receptes antigues, de receptes de les àvies, que s’ha publicat coincidint amb la Diada de Sant Jordi.

La bona cuina d'Alcarràs


Quina vinculació teniu amb la cooperativa?

Pepita Pelegrí: Som sòcies i dones de socis, i algunes mares i àvies de socis, perquè les nostres edats van dels 50 als 84 anys.

Com sorgeix la iniciativa de fer un llibre de receptes de cuina?

Rosa Maria Sisó: La idea va sorgir de l’Àrea Social de la Cooperativa d’Alcarràs i ens va agradar molt. Des de llavors, un grup de 21 dones ens hem estat reunint els dilluns a la tarda, durant dos anys, per parlar de com fèiem els plats a casa nostra, com els recordàvem i quins ingredients hi posàvem. Ens trobàvem en una cuina habilitada per a nosaltres a les instal·lacions de la cooperativa i allí preparàvem els plats i els cuinàvem.

I què us ha aportat?

Pepita Ribes: Ens ha aportat una convivència i una experiència molt bones. Hem aprés molts detalls i maneres de fer les coses a la cuina, perquè ens ho hem explicat les unes a les altres.

Anna Calderó: A més, el fet de trobar-nos cada setmana ha fet créixer una gran amistat entre nosaltres.

Pepita Pelegrí: Els dies que ens trobàvem a la cuina de la cooperativa primer cuinàvem i després, com en una petita festa, ens menjàvem els plats i els valoràvem. També fèiem les fotografies i una de nosaltres escrivia les receptes, perquè només les coneixíem de manera oral, com les havíem après a casa.

Les receptes que trobem al llibre es fan amb productes locals?

Rosa Maria Sisó: I tant que sí! Les receptes del llibre es basen en els productes locals i de proximitat. Per això, sempre hem elaborat els plats amb productes de temporada i en funció de l’època de l’any: el brou per Nadal, les mones per Pasqua…

Pepita Ribes: Cada dia, abans de marxar, decidíem els plats que cuinaríem el dilluns següent i fèiem una llista amb els productes que necessitàvem. Els compràvem a l’agrobotiga de la Cooperativa d’Alcarràs i en els comerços locals.

Quin tipus de receptes són?

Pepita Pelegrí: El llibre té 188 pàgines i hi ha moltes receptes tradicionals com la caputxina, els caragols a la brutesca, la cassola de xulla, l’estofat de llebre a l’estil d’Alcarràs, les orelletes o la mona a l’antiga, però també n’hi ha de més modernes. En algunes receptes hem afegit una petita explicació sobre l’època en què s’elaboraven els plats i els costums a l’hora de consumir-los.

I ara, penseu engegar algun altre projecte?

Pepita Ribes: Sí. Volem elaborar un segon llibre dedicat a tot el que es pot trobar en un rebost: confitures, compotes, tupina, ratafia, els productes de la matança del porc i molts més. La veritat és que ja tenim ganes de començar!