Joves Grangers

JovesGrangersDes que es va posar en marxa el projecte Joves Grangers, a l’abril, més de 40 nois i noies de l’Àrea Metropolitana de Barcelona en situació d’atur hi han participat amb l’objectiu de trobar feina en explotacions ramaderes d’arreu del territori. Es tracta d’una iniciativa de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya en col·laboració amb Daleph.

Dels alumnes de la primera edició, tres ja estan inserits en el món laboral i una desena es troben en processos de selecció per començar a treballar com a peons. Els joves que han participat a la segona edició tot just acaben de finalitzar la formació pràctica, i ja es preveu una nova edició del curs per a la pròxima tardor.

El projecte té l’objectiu de propiciar la inserció laboral de joves aturats en un camp completament diferent al seu entorn urbà. La formació és gratuïta i inclou 140 hores de coneixements teòrics sobre gestió de granges, benestar animal, manipulació de productes biocides i prevenció de riscos laborals i també una vintena d’hores fent pràctiques a les explotacions de socis de la Cooperativa Plana de Vic.

La Federació està gestionant 60 contractes de treball en granges per a joves que finalitzin la formació.

Joves Grangers_Narcís SallentFrancisco Serrano. Alumne de la primera edició. Actualment treballa en una explotació ramadera vinculada a la Cooperativa d’Artesa de Segre

“Des de sempre he estat motivat per treballar amb animals i el projecte Joves Grangers m’ha donat l’oportunitat. M’ha sorprès la rapidesa de la inserció i les facilitats del programa per adaptar-se a les meves necessitats. Per motius familiars, vaig demanar treballar a la zona d’Artesa de Segre i en pocs dies, des de la FCAC em van trucar per fer una entrevista de feina. A la setmana següent ja m’incorporava”.

Joves Grangers_NarcisNarcís Sallent. Ramader d’Osona que ha contractat a un jove granger

“La iniciativa de la FCAC és bona. Està molt bé que, entre tots, ajudem els joves a trobar feina. A mi em van donar l’oportunitat de participar en el programa d’Emprenedoria i la meva experiència és un dels fets que em va motivar a contractar un jove, tot i que potser també s’haurien d’establir ajuts per als ramaders que contractin joves que s’inicien en el món laboral. L’experiència de moment és molt positiva. Vaig fer tres entrevistes i d’aquestes, he seleccionat un jove amb bona predisposició, interès i ganes de treballar que actualment ja està a la meva explotació”.