Joves Grangers: un canvi de vida per un lloc de treball

JovesGrangers.CoopAmb la doble finalitat d’impulsar el relleu generacional en el món ramader i facilitar la inserció laboral, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, en col·laboració amb Daleph, ha posat en marxa el projecte Joves Grangers.Coop.

La iniciativa està oberta a un centenar de joves (majors de 18 anys i menors de 30) que visquin a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, es trobin en situació d’atur i no estiguin realitzant formació reglada.

Els candidats escollits podran integrar-se en aquest programa innovador d’ocupació per rebre la formació necessària i accedir a una nova feina en una explotació ramadera arreu de les comarques de Catalunya.

El projecte compta amb el suport del SOC, la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu.

Formació teòrica i pràctica

La Federació promourà la creació de 60 llocs de treball

En una primera fase, els joves rebran formació teòrica que es farà a les instal·lacions de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i té l’objectiu que els joves adquireixin els coneixements necessaris per ocupar el futur lloc de treball. Es tractarà sobre conceptes bàsics en la gestió de granges com el benestar animal, la manipulació i aplicació de productes biocides i la prevenció de riscos laborals.

Posteriorment, es faran pràctiques a explotacions ramaderes per aprendre els diferents oficis de ramaderia porcina i bovina de carn i llet. Les granges disposen d’uns nivells de mecanització, tecnificació i higiene elevats, i per aquest motiu és necessari passar el procés de formació homologat pel Departament d’Agricultura.

Joves a l’atur de zones urbanes faran formació per poder treballar a granges de porcí i boví

El procés culminarà amb la creació d’una seixantena de llocs de treball a explotacions ramaderes.

El responsable de ramaderia de la FCAC, Ramon Armengol, explica que “els joves seran formats per treballar com a peons d’explotacions ramaderes. Hem apostat per aquest lloc de treball perquè la ramaderia està present a diferents punts de Catalunya i per l’estabilitat dels contractes. Amb projectes com aquest, el sector cooperatiu ramader volem mostrar el nostre compromís amb els problemes de la societat”.

Cooperatives participants

Una quinzena de cooperatives ja han mostrat el seu suport a la iniciativa i la predisposició a col·laborar buscant, entre els seus socis, grangers disposats a participar en la formació dels joves i contribuir a crear ocupació.

Es tracta de les cooperatives Agrària Plana de Vic, Llet Nostra, Cadí, Cotecnica, Coperal, Agropecuària Catalana de Sant Fruitós de Bages, Agropecuària d’Artesa de Segre, Linyola Agropecuària, Ramadera del Pallars de Sort, Sant Roc d’Albesa, Agropecuària del Moianès, Agrària la Baixa Tordera, Lletera de Campllong, Ramadera de Banyoles, Camp d’Olot  i la SAT de la Vall d’en Bas.