Jo ho tenia claríssim… Havia de ser pagès!

GENT&TERRITORI
Jaume Pedrós,
 president Cooperativa Linyola Agropecuària

“Vinc d’una família de pagesos de tota la vida, no sé quantes generacions, i jo ho tenia claríssim: havia de ser pagès”. Per això, quan Jaume Pedrós (Linyola, 1961) va acabar els estudis d’EGB es va matricular a una escola agrària. Després ja va començar a treballar a casa -“primer, com a pinxe”- i assegura que no se n’ha penedit mai. “La meva explotació és cerealista i farratgera; dec portar unes 70 hectàrees de reg. Sempre he treballat a casa”.Jaume Pedrós, President Linyola Agropecuària

També des de sempre ha estat a la cooperativa: “A Linyola, pocs pagesos no són cooperativistes. Entre els companys, sempre ens ajudem i això fa que la cooperativa tiri envant. Soci ja ho era mon avi. Vaig entrar a la junta de la cooperativa fa uns 15 anys i, en el moment que el president que hi havia va jubilar-se, van pensar en jo i ho vaig acceptar. Deu fer uns 6 anys que hi estic. No em vaig trobar cap sorpresa ni cap problema. És gratificant ser president de la cooperativa”.

Lo bo de la nostra fàbrica de pienso és que només treballem amb cereals i farratges de producció pròpia”

En Jaume és un home inquiet i compromès. No només presideix la cooperativa Agropecuària de Linyola. També és president de la Junta de l’Aigua, membre de la Permanent Nacional de la Unió de Pagesos i, fa uns anys, va fundar una petita cooperativa amb 12 famílies per fer plaques solars. Amb orgull, explica que té el relleu de l’explotació assegurat: “el meu fill, encara que estudia una enginyeria, també vol ser pagès”.

Ubicada en un municipi d’uns 3.000 habitants, la cooperativa de Linyola és eminentment cerealista, mentre que els pobles de l’entorn es dediquen a la fruita. “Lo bo que té la nostra fàbrica de pienso és que només treballem amb cereals i farratges de producció pròpia. Això ens dóna un valor i molta gent està disposada a pagar una mica més”.

Linyola Agropecuària produeix més de 80.000 tones de pinso, 9.000 tones de farratges, 40.000 tones d’assecatge de panís i 4.000 tones de blat i ordi

La bona marxa es constata per la recent fusió que ha protagonitzat amb Pinsos Urgell. La cooperativa Linyola Agropecuària suma, ara, una facturació de 20 milions d’euros i uns volums de producció de 9.000 tones de farratges, més de 40.000 tones d’assecatge de panís, més de 4.000 tones de cereals (blat i ordi) i més de 80.000 tones de pinso comercialitzat.

“Aquesta fusió es va començar fa anys. Teníem una fàbrica de pinso obsoleta dins del poble i es va decidir fer-ne una de nova. Es va demanar a altres cooperatives si volien apuntar-se i, al final, el projecte es va tirar envant entre les cooperatives de Linyola, Bellvís i Sort. Érem com una cooperativa de tres cooperatives i el que hem fet ara és fusionar-nos per millorar l’organització i l’eficàcia de la nostra empresa”.

La nova cooperativa té previst un Pla d’inversió triennal 2015-2017 i destinarà un milió d’euros a modernitzar els processos i millorar el control de qualitat dels productes. “El futur el veig bé. D’idees en tens moltes, però som una junta de 14 persones de mentalitat molt diversa. Els números han de sortir i la cooperativa ha de tirar envant i no parar. Si no vas fent, al final et quedes obsolet. Però sempre amb el cap clar”.

A curt termini, un repte important: “L’any que ve volem celebrar el centenari”.