IVA als drets de pagament únic

És habitual que els productors facin operacions de compra-venda o d’arrendament dels seus drets de pagament únic. Fins ara, hi havia dubtes sobre si aquestes operacions estaven sotmeses a IVA, però un informe recent de la Direcció General de Tributs ha confirmat que es consideren una prestació de serveis i que, en conseqüència, sí que estan obligades a tributar.

A Itàlia, Polònia i Suècia no s’aplica l’IVA

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha expressat la seva disconformitat amb la decisió de l’Administració Tributària Espanyola i s’ha mostrat partidària del criteri d’altres països europeus com Itàlia, Polònia o Suècia on la compra-venda o l’arrendament d’aquests drets no està subjecta a impostos.

Les cooperatives aconsegueixen una excepció de l’impost per a  part de les operacions

Malgrat aquesta decisió, les cooperatives han aconseguit que s’estableixin excepcions a l’aplicació de l’IVA per a una bona part de les operacions que realitzen els productors.

Així doncs, no tributaran ni l’arrendament o venda que vagin acompanyats de la transmissió d’una mínima superfície de terra que estigui exempta de l’impost ni tampoc la venda dels drets de pagament únic encaixada en la cessió de tot el conjunt de l’explotació agrària.