Intercooperació a les cooperatives agràries

ActelGrup, Fruits de Ponent, Cellers Domenys, la Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques i Cevipe són algunes de les societats que aposten per diferents processos d’intercooperació amb la finalitat d’augmentar la seva competitivitat.

Aquestes cooperatives protagonitzen des de convenis de col·laboració fins a fusions, que són possibles gràcies a l’acord entre la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura per impulsar els processos mitjançant el Pla de Concentració, Intercooperació i Modernització de Cooperatives.

ActelGrup i Fruits de Ponent

Les dues grans cooperatives fruiteres de les terres de Lleida han arribat a un acord de col·laboració comercial de la seva producció. L’objectiu és millorar el seu posicionament i evolució en els canals de distribució del sector de la fruita dolça.

Precisament, Fruits de Ponent també va arribar, al maig, a un acord amb la Cooperativa de Massalcoreig per vendre la seva producció. D’aquesta manera, la cooperativa de segon grau d’Alcarràs complementarà l’oferta amb unes 7.000 tones de fruita de Massalcoreig, que és més primerenca i inclou una quantitat important de pera, amb l’objectiu de garantir un bon nivell de preus.

Cellers Domenys, fusió amb Pira

Arribar a una producció anual de 25 milions de quilos de raïm és la previsió de Cellers Domenys, després de la incorporació de la Cooperativa Agrícola de Pira, que aportarà uns 3 milions de quilos.

Cellers Domenys és una cooperativa vitivinícola en plena expansió empresarial, que associa més de 400 agricultors i és fruit de diversos processos de fusió liderats per l’antiga Cooperativa Agrícola de Sant Jaume del Domenys. Les fusions s’han anat realitzant amb les cooperatives agrícoles de Banyeres del Penedès (2006), la Bisbal del Penedès (2009), Blancafort de Queralt (2010), Rocafort de Queralt (2010), Rodonyà (2013) i Pira (2014). A més, té un acord de col·laboració amb la Cooperativa Agrícola de Calafell.

En l’actualitat, Cellers Domenys suma 6 cellers (quatre es destinen a l’elaboració de vi; un altre, a l’elaboració de cava i l’últim, per a emmagatzematge). També té obertes 5 oficines de la secció de crèdit i 3 agrobotigues.

La diversificació territorial li permet treballar en l’àmbit de cinc denominacions d’origen: les vitivinícoles DO Cava, DO Penedès, DO Catalunya i DO Conca de Barberà, i l’oleícola DOP Siurana.

Sant Isidre de les Borges absorbeix La Floresta

La fusió entre les cooperatives Sant Isidre de les Borges Blanques i Secció de Crèdit i Camp La Floresta permetrà dur a terme un notable procés de modernització de les instal·lacions existents, que és necessari amb la finalitat de millorar la comercialització dels productes aportats pels socis i d’optimitzar les instal·lacions actuals.

Amb més, la producció de la cooperativa de les Borges Blanques augmentarà fruit de la incorporació de les 300 tones d’olives i les 30 tones d’ametlles de la Floresta. El resultat esperat és facilitar la comercialització i reduir els costos de conservació i gestió de la matèria primera.

CEVIPE

Cevipe compra l’Arboç

La cooperativa vinícola de segon grau Cevipe ha adquirit la unitat productiva de Cellers l’Arboç, en concurs de creditors. Cevipe, que mantindrà tots els llocs de treball, passarà a tenir tres centres de producció. També podrà augmentar el volum i refermar el seu lideratge en la producció de vi base per al cava.