Reduir la despesa energètica i el consum d’aigua en l’elaboració de vi

Celler Cooperatiu d'EspollaCOOPERATIVES PARTICIPANTS

  • Cooperativa Agrícola d’Albinyana
  • Empordàlia
  • Celler Agrícola de Bellvei del Penedès
  • Cevipe
  • Celler Cooperatiu la Granada
  • Cooperativa Vinícola de Sarral
  • Cooperativa Vinícola del Priorat
  • Cooperativa Falset Marçà
  • Celler Cooperatiu d’Espolla
  • Cooperativa Agrícola de Corbera d’Ebre
  • Celler Cooperatiu de Vila-rodona

En els últims mesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha liderat un projecte R+D+I per al sector del vi amb la finalitat de determinar el consum energètic i d’aigua i així definir estratègies que permetin minimitzar aquests costos.

Les despeses vinculades al consum d’energia –principalment, elèctrica- i el consum d’aigua durant les feines de neteja dels equipaments tenen una gran importància de cara a la competitivitat del sector.

El projecte s’ha realitzat a una dotzena de cellers cooperatius de diferents dimensions i tenint en compte el conjunt de factors que influeixen sobre el consum, des de la tipologia del vi (blanc, negre, rosat o cava) al tipus de comercialització (embotellat, en garrafes, a doll…). S’ha comptat amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili i el suport del Departament d’Agricultura.

Conclusions

  • El consum energètic va directament associat al volum de producció del celler.
  • A més volum de producció, menys consum específic d’aigua per litre de vi elaborat. El cost del consum d’aigua és més variable que el d’energia, ja que depèn de múltiples factors externs a la cooperativa.
  • En incrementar el consum energètic per litre de vi produït, augmenta la petjada de carboni.
  • L’ús de diferents tecnologies (plaques solars, resines d’intercanvi, etc.) i un bon manteniment dels equips redueixen el consum energètic.

Línies de futur

Fruit de l’estudi, es podrà assessorar als cellers, de forma individualitzada, de possibles millores a realitzar per a una major eficiència energètica i de consum d’aigua. També es posarà a disposició dels cellers participants un full de càlcul per al control dels seus consums en pròximes campanyes.