Innovació de la mà de RIS3CAT

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya és entitat col·laboradora de la nova estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent RIS3CAT, que promou ACCIÓ. El programa se centra en els àmbits en què Catalunya té avantatges competitius, com l’alimentació, per tal de reorientar el sector productiu cap a un model encara més sostenible i integrador.

L’objectiu de la Federació participant d’iniciatives com aquesta és promoure la innovació a les cooperatives mitjançant  la col·laboració amb centres de recerca i universitats. En el projecte RIS3CAT, la Federació està implicada en el desenvolupament de les tres comunitats que s’han posat en marxa en el sector agroalimentari fomentant la incorporació de cooperatives agràries al programa.

Aquestes comunitats són les d’alimentació, tecnologies de producció i gastronomia. Les seves finalitats són impulsar un pla d’actuacions conjunt i beneficiós per al sector, desenvolupar inversions estratègiques, afavorir la modernització tecnològica i millorar la rendibilitat dels processos productius.

Fruits de Ponent
La cooperativa Fruits de Ponent forma part del programa RIS3CAT. Foto: Fruits de Ponent

Comunitat Alimentació

Està liderada per l’IRTA.
La Federació ha concretat l’impuls a un projecte de les cooperatives vinculat amb l’autenticació de l’oli.

Comunitat de Tecnologies de Producció Agroalimentària (COTPA)

Està liderat per la Universitat de Lleida i la Universitat Politècnica de Catalunya, i inclou tres subgrups de treball: Agricultura, Indústria Agroalimentària i Ramaderia.
En l’àmbit agrari està previst investigar sobre agricultura sostenible de baix input (agricultura de precisió), sanitat vegetal i noves varietats de fruita resistents a plagues i d’alta qualitat organolèptica. El grup d’indústria farà projectes sobre eficiència dels processos, aprofitament dels subproductes i nous materials per a envasos. Finalment, dins el grup ramaderia els projectes estaran relacionats amb el concepte smartfarming, recerca en solucions per a patologies del porcí i reaprofitament de subproductes de la indústria agroalimentària per la seva incorporació als pinsos.

Comunitat de Gastronomia

Està liderada per la Universitat de Barcelona.
Els projectes en preparació varien des dels projectes de IV-V gamma a estratègies per potenciar el consum de productes de proximitat i programes de recerca concrets per a sectors com l’oli i el vi.