Inadmissible sobrecost de 4 M€ per l’assegurança de la fruita

“L’estalvi que genera un sistema d’assegurances sostenible i eficaç justifica àmpliament la inversió pública” Josep Lluís Escuer, subministraments FCAC

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya està treballant perquè, dins la negociació dels nous pressupostos de l’Estat per 2017, es pugui ampliar la dotació que el Ministeri d’Agricultura destina a l’Entitat Estatal d’Assegurances (ENESA). Només així, es podria revertir la situació nefasta per al sector des de l’anunci de reduir 10 punts la subvenció a les línies agrícoles que van iniciar la contractació de l’assegurança el passat 15 de novembre.

Entre les línies afectades, la més preocupant a Catalunya és la de fruiters pel seu alt nivell d’implantació, que se situa en un 25% de la contractació. A Catalunya se subscriuen unes 3.500 pòlisses de fruita anuals, per a una superfície de 33.550 hectàrees i un capital assegurat de més de 400 milions d’euros. L’increment de les primes podria suposar un sobrecost als agricultors de gairebé 4 milions d’euros.

assegurances pedregadaPer intentar pal·liar aquesta davallada en la subvenció, el Departament d’Agricultura ha augmentat la dotació pressupostària destinada a fomentar la contractació de l’assegurança agrària afegint més d’un milió i mig d’euros a la previsió inicial, posant a disposició del sector un import global de 2.296.000 euros. Malgrat tot, no s’arribarà a compensar la retallada anunciada per ENESA.

Per aquest motiu, la Federació de Cooperatives continua negociant amb el Ministeri i el responsable d’Assegurances agràries, Josep Lluís Escuer, argumenta: “Les assegurances agràries són un instrument bàsic del sector davant possibles adversitats climàtiques i és imprescindible seguir fomentant la política de contractació. L’estalvi que genera un sistema d’assegurances sostenible i eficaç justifica àmpliament la inversió pública”.

“Una reducció de la subvenció només incentiva la permanència en el sistema dels assegurats amb més risc i en conseqüència, es dispara la sinistralitat, s’eleva el cost de les primes i es dificulta així l’entrada de nous assegurats que podrien compensar aquesta desviació”, conclou Escuer.