Homenatge als presidents de les seccions de crèdit

Homenatge Antoni CasanovasANTONI CASANOVAS
Primer president ASC | 1989 – 1991

El 13 d’octubre de 1988 es constituïa la comissió Gestora de l’Associació de Seccions de Crèdit a proposta del Grup Promotor, format per 22 cooperatives. La reunió es va celebrar a la Cooperativa Pla d’Urgell de les Borges Blanques.

El 21 de març de 1989, havent estat legalitzats els Estatuts de l’Associació de Cooperatives Agràries amb Secció de Crèdit, es va celebrar l’Assemblea General als locals de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i es va escollir el primer Consell Rector.

Aquesta Organització va néixer per poder respondre a les inquietuds que tenien les cooperatives amb secció de crèdit i aconseguir un criteri únic que permetés tenir una gestió comú per a totes.

Cal agrair als companys que ens van acompanyar en el camí de posar-ho en marxa: Jesús Santacreu, Josep Maria Siuró, Ramon Aymerich, Agustí Casanova, Angel Escoda, Tomás Bes, Pau Urgell, Jaume Fraga, Joan Segura i altres que no recordo ara. A tots, gràcies pel treball.

També vull agrair la feina feta per els tècnics de l’Associació al llarg de tots aquest anys. Gràcies Josep. Gràcies Àngel.


Homenatge Xavier TubertXAVIER TUBERT
President ASC | 1991 – 1998

Quan un mira enrere i reflexiona sobre el recorregut de 25 anys d’existència de l’ASC, el primer que té és un sentiment entranyable farcit de projectes, creences i persones.

El projecte, portar a terme un treball ingent de recolzament i professionalització de col·lectius de ramaders, agricultors i productors de la nostra terra, en un món canviant que necessita articular diferents elements: mercat, administracions, globalització, estratègies que permetin assolir reptes importants més enllà del present immediat, pensant en el futur de les noves generacions.

Les creences, el convenciment que junts som més forts i podem reeixir a qualsevol dificultat perquè el cooperativisme no és només un model econòmic i social, sinó una forma d’entendre la vida fonamentada en aglutinar esforços per un objectiu comú: la dignitat del treball i les persones que comparteixen un projecte superant el propi individualisme, cercant un èxit sovint dur en el camí, però enriquidor en l’experiència i en el propi acte de compartir, superant el jo per un nosaltres. Per últim i no menys transcendent, ans al contrari, les persones, la força i l’energia imprescindible que està darrera de tota acció.

En aquest sentit, em sento immensament agraït de l’oportunitat d’haver fet el viatge amb tantes i tantes persones que m’han ajudat a aprendre i a emprendre i a aconseguir, dins i fora de l’ASC.

El seu alè, el seu ànim, la determinació, generositat i una vocació de servei que no sempre ha estat reconeguda degudament, m’ha recolzat al llarg de tots aquests anys a l’Associació de Seccions de Crèdit. Per a ells i amb ells, el meu agraïment sincer.

I recuperant un poema de Kavafis, musicat per Lluís Llach, sobre utopies en un món que busca nous horitzons i avui, més que mai, estic convençut que el Cooperativisme n’és un de vàlid, “que siguis vell quan fondegis l’illa, ric de tot el que hauràs guanyat fent el camí, sense esperar que et doni més riqueses”

Gràcies companys, per aquests 25 anys.


Homenatge a Josep M. SiuróJOSEP M. SIURÓ
President ASC | 1998 – 2009

Vagi per endavant la meva sincera enhorabona per aquest 25è aniversari de la nostra Associació de Seccions de Crèdit, tan dignament commemorat en la darrera Assemblea General a Bellcaire d’Urgell.

Les seccions de crèdit són més antigues que moltes caixes. Com a Caixa Rural de Cambrils, existeixen llibretes d’estalvi obertes l’any 1903.

Representem el primer servei financer directe; l’instrument més proper i eficaç que disposa el món rural català, fins al punt que hi ha pobles on no hi ha cap altra entitat financera. Són institucions de confiança al servei dels seus associats per gestionar i optimitzar els seus recursos. Les inversions creditícies de les seccions de crèdit estan totes en l’activitat productiva del país, autèntic model de banca ètica.

Catalunya és pionera en la disposició de regulació específica i supervisió. Les seccions de crèdit catalanes són líders en la representació sectorial a nivell estatal, dins de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya.

Les seccions de crèdit han d’estar satisfetes del treball, compromís i transparència de l’Associació, més en aquests temps de forta convulsió financera. La llarga trajectòria de l’Associació dins de la Federació, amb diferents consells rectors que l’han representat, acompanyats d’un equip tècnic de professionals que l’han dirigit, significa una consolidació que ofereix moltes garanties al sector.


Continua llegint…

“Noces d’argent” de les seccions de crèdit
“Afrontem el futur amb tranquil·litat”. Lluís Roig, president de l’Associació de les Seccions de Crèdit (ASC, SCCL)