“Hi ha una altra manera de veure el món”

OPINIÓ
Xavier Domènech Cooperativa Falset Marçà

xavier-domenech-a-nicaragua

A través de l’agriagència Acodea, a l’agost vaig participar en una missió de cooperació internacional a Nicaragua, concretament a la Cooperativa Ríos de Aguas Vivas (al municipi de Rancho Grande, del departament de Matagalpa). L’objectiu era, en una setmana, analitzar els diferents aspectes de la  cooperativa i ajudar el consell rector i l’equip executiu a desenvolupar un pla estratègic per als propers anys.

Ubicada en mig de la selva, la Cooperativa Ríos de Aguas Vivas està formada per 515 socis que principalment produeixen cacau i cafè; i també diferents grans bàsics destinats a l’autoconsum, com el panís o els fesols.

Donat que no existeix cultura d’estalvi o previsió, una funció molt important de la cooperativa és avançar les llavors perquè, any rere any, es puguin sembrar aquests cultius tant importants per a l’alimentació.

Després d’una primera anàlisi i abans de pensar en el pla estratègic, em vaig adonar que aquella setmana, més que una missió, seria un intercanvi molt enriquidor per ambdues parts. Tot i les diferències culturals i des d’una percepció de l’economia totalment diferent, vaig aportar els meus coneixements tècnics, comercials i estratègics sobre gestió d’una cooperativa. Crec que els van ser d’utilitat i recentment he pogut parlar amb Don Poldo, gerent de la cooperativa, que m’ha explicat que s’està implantant la metodologia “canvas” en el procés de presa de decisions i ha comentat la seva sorpresa per l’existència d’eines com aquesta per facilitar les feines directives.

Acabada la missió i ja en les comoditats del nostre petit país, he de reconèixer tot el que n’he après, tant a nivell personal com professional. M’ha enriquit adonar-me que hi ha una altra manera de veure el món. Allunyats de l’entorn consumista, competitiu i immediat que sembla que ens té atrapats a casa nostra, es veu un món completament diferent on els valors cooperatius són això, valors. La cooperació, solidaritat, treball per un bé comú i ajuda mútua és el que dóna sentit al model cooperatiu, aquí i a qualsevol altra part del món.

També he après que el fet de ser una cooperativa perduda enmig de la selva no es incompatible amb dur una gestió econòmica professional i molt acurada. Els temps actuals ho demanen i els socis s’ho mereixen.

Quan penso en la nostra cooperativa, estic convençut que hem d’incorporar en la gestió els elements que tinguem a les nostres mans -per exemple, estem fent anàlisis comercials i econòmiques amb eines de Bussines Intelligence molt complexes-, però també cal que, un cop acomplerts els resultats econòmics, la gestió serveixi per posar en relleu aquests ‘valors cooperatius’, tan poc quantificables econòmicament però tan importants, ja que són els que a la fi ens permetran mantenir la nostra identitat forta i marcada.

Només em queda dir que l’objectiu de la missió es va acomplir. El darrer dia de la missió, l’equip de direcció i la junta rectora van presentar, davant de l’assemblea, una proposta de pla estratègic que va ser molt ben rebuda i aprovada.

Els desitjo tota la sort que necessitin per seguir amb la seva important tasca.


Continua llegint…
Cooperació internacional
Exportem el model cooperatiu català