Guanyar competitivitat a la cadena càrnia

Trobada Empresaria cooperativa ramaderesUna cinquantena de representants de cooperatives ramaderes i de la indústria càrnia es van reunir a Tarragona a final d’octubre, en una jornada orientada a debatre sobre les opcions per guanyar competitivitat a llarg de tota la cadena càrnia. La trobada, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, va afavorir un debat obert i enriquidor.

Malgrat el cop rus, el sector carni continua sent el principal motor econòmic del país, i treballa amb nivells molt elevats de competitivitat, eficiència, seguretat i qualitat. A més, i com va destacar el director de la Federació Catalana d’Indústries de la Carn (FECIC), Josep Collado, “el sector carni té un gran potencial derivat d’una clara vocació exportadora”.

Entre les conclusions de la sessió, destaquen les afirmacions que l’èxit depèn de la definició d’un projecte clar i d’una estructura adequada i que sumar les eficiències de cooperatives i indústria és una oportunitat, però també una necessitat.

De fet, durant el debat diverses indústries van explicar acords ja assolits amb cooperatives i la voluntat de seguir cooperant. A banda de possibles aliances bilaterals, la interprofessional Interporc es perfila com la plataforma per facilitar les relacions entre producció i indústria.

RAMON ARMENGOL
Malgrat les cooperatives ramaderes som conscients que hauríem de fer un pas més enllà en la cadena agroalimentària, aquest fet ens ha permès especialitzar-nos en allò que sabem fer millor: produir carn de gran qualitat. La nostra situació és privilegiada, ja que controlem tot el procés productiu i agrupem sota un mateix estàndard un gran nombre de granges. A més, els socis som propietaris de la nostra explotació i això garanteix la millor motivació per a garantir un bon funcionament de tot el procés productiu.