Grup Operatiu per controlar la mosca de l’olivera

Cooperatives - Grup Operatiu mosca de l'oliveraLa Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i cinc cooperatives de la branca de l’oli, juntament amb l’IRTA, han presentat al Departament d’Agricultura la sol·licitud d’ajut per crear un Grup Operatiu de control de la mosca de l’olivera amb sistemes alternatius a la lluita química.

La mosca de la olivera s’ha convertit en la principal plaga del sector oleícola i les cooperatives volen estudiar com es pot combatre combinant diferents mètodes que no impliquin l’aplicació de productes químics fitosanitaris per tal de garantir l’obtenció d’un oli d’oliva d’alta qualitat al temps que es minimitza l’impacte mediambiental i s’incrementa la competitivitat.

Les cooperatives proposen avaluar l’eficàcia del mètode de captura massiva a cinc zones oleícoles i cinc varietats d’oliva diferents

En cas que es resolgui favorablement l’ajut, el Grup Operatiu de les cooperatives es proposa avaluar l’eficàcia del mètode de captura massiva a cinc zones oleícoles i cinc varietats d’oliva diferents, determinant la densitat òptima de trampes i la seva disposició segons les zones i varietats.

Les proves es realitzarien durant les campanyes 2017, 2018 i 2019 en finques de diferents zones oleícoles de Catalunya, i amb la varietat d’oliva majoritària de cada indret. En el cas de la DOP Baix Ebre i Montsià s’escollirien dues finques, de les varietats morruda i sevillenca. Pel que fa a la varietat arbequina serien tres finques, una pertanyent a la DOP Siurana i dues a la DOP Les  Garrigues. També una finca de la varietat empeltre de la DOP Terra Alta i, finalment, una finca de la varietat argudell pertanyent a la DOP Empordà.

La Federació aconsegueix preservar la continuïtat de l’ajut agroambiental per la lluita contra la mosca de l’olivera en condicions favorables per al productor

Es realitzaran, paral·lelament, dues proves pilot. La primera amb l’objectiu de valorar l’eficàcia de la captura massiva combinada amb altres mètodes de control utilitzant diferents dosis de trampes per hectàrea; l’altra, per avaluar el resultat de l’aplicació de caolí i terra de diatomees.

En finalitzar cada campanya es faria un estudi de les diferents estratègies emprades amb l’objectiu de determinar, també a nivell de costos, l’opció més adequada per a cada zona i cada varietat.

En relació amb aquest tema, pel que fa a l’ajut agroambiental per l’actual campanya, des de la FCAC s’ha treballat intensament, davant la incertesa sobre els condicionants d’ús de les trampes per a la captura massiva de la mosca, amb l’objectiu de preservar la seva continuïtat amb les millor condicions per al productor, garantint alhora el compliment de la normativa comunitària, i evitar així que els sol·licitants renunciïn a aquesta mesura.