Girona Fruits: qualitat, rigor i futur

REPORTATGE
Girona Fruits (Bordils – Gironès)

Girona Fruits

Al peu dels Pirineus i entre els parcs naturals del Montgrí i les Gavarres, es troba una de les grans zones productives europees del sud del continent. La climatologia excepcional d’aquests paratges, de gran riquesa natural, juntament amb les propietats del sòl i la professionalitat dels fructicultors, atorguen a la fruita d’aquestes comarques un gust i unes qualitats excepcionals.

Girona Fruits és pionera a l’Estat espanyol en producció integrada i tots els socis utilitzen aquest sistema

En aquest territori va néixer, l’any 1966, la cooperativa Girona Fruits. Sota el seu paraigües s’agrupen 610 hectàrees d’arbres fruiters de 25 productors que, durant els últims anys, s’han centrat en el cultiu de pomes. Les varietats més implantades d’aquest conreu, que ja representa el 95% de la producció, són Golden, Granny Smith, Gala, Vermella americana i Fuji.

A més de produir i comercialitzar poma, Girona Fruits també participa en el projecte Fruit Futur juntament amb l’IRTA, les cooperatives Actel Grup i Fruits de Ponent, la IGP Poma de Girona i Nufri. L’objectiu és investigar una nova varietat de poma que resultarà especialment crocant i sucosa.

El rigor en el procés

Griona Fruits_La filosofia de treball de Girona Fruits gira a l’entorn de tres pilars: la seguretat del producte i el sistema productiu, la qualitat i la preservació del medi ambient. És pionera a l’Estat espanyol en l’aplicació de tècniques de producció integrada i, des de l’any 2001, el cent per cent de la collita es produeix d’acord amb les normes d’aquest sistema.

Per tal d’oferir als clients un producte de qualitat, es controla el funcionament de les càmeres informàticament durant les 24 hores del dia i es disposa d’un sistema de traçabilitat que permet conèixer l’origen i procedència de cada peça.

Les màquines calibradores electròniques són capaces de classificar segons diàmetre, pes i color i tenen una capacitat de treball de 20 tones per hora. La tinença d’un laboratori propi també permet fer exhaustius controls de qualitat, identificant la fruita que es troba en el seu estat òptim de maduresa.

“Avui, gràcies a les bones pràctiques agrícoles i als avenços tecnològics, són molts i de diferents varietats els fruits que podem fer arribar al consumidor en fresc i conservant-ne totes les seves propietats”, explica el president de la cooperativa, Martí Ferrer.

Invertir en instal·lacions

La cooperativa invertirà un milió d’euros per encaixar més pomes

Pomes Girona FruitsLa central hortofructícola es troba situada al municipi de Bordils, i ocupa una superfície construïda de 21.000 metres quadrats destinats a cambres de refrigeració i conservació, zones de classificació de fruita, magatzem, laboratoris i oficines. L’augment de la producció de poma s’ha traduït en successives obres d’ampliació i millora a les instal·lacions.

Fa dos anys, la cooperativa va aixecar un nou magatzem frigorífic que va permetre augmentar la capacitat de les cambres i allargar la temporada comercial de determinades varietats.

En els pròxims mesos, Girona Fruits invertirà un milió d’euros en una nova línia de producció que li permetrà encaixar més pomes. La fruita sortirà en caixes de 4 a 18 quilos i es garantirà una rotació ràpida, de forma que estarà molt poques hores en el magatzem.

Obrir-se a nous mercats

A dia d’avui, la cooperativa exporta el 20% de la producció i té una presència creixent a Amèrica Llatina i els països àrabs. L’any passat va entrar a mercats com Brasil, Colòmbia, Panamà i Hondures, mentre que enguany vol intensificar les vendes als emirats d’Abu Dhabi i Dubai.

Tot i el percentatge que es destina a exportació, el gruix de vendes es concentra a Catalunya i l’Estat espanyol.

Premi a la prevenció de riscos laborals

Recentment, la cooperativa Girona Fruits ha rebut el Premi de Prevenció de Riscos Laborals “Enginyers GI”, que concedeix el Col·legi d’Enginyers Graduats i d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona.

El guardó reconeix l’aposta de la cooperativa per una política de prevenció integrada en el dia a dia de la cooperativa. S’ha valorat que l’empresa té un pla de formació constant, específic i personalitzat per a cada lloc de treball. Igualment, té en consideració les opinions i l’experiència dels treballadors i ha realitzat un vídeo, conjuntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, en què es detallen les mesures preventives i normes de seguretat.

En relació amb aquest reconeixement, Martí Ferrer subratlla que “al cap i a la fi, són les persones que treballen a Girona Fruits un dels valors més importants que posseeix la cooperativa”.

LES XIFRES

25 productors
610 hectàrees de fruiters
24.000 tones de fruita anuals
Central fructícola de 21.000 m2
Capacitat frigorífica per a 24.000 tones
Calibrar 20 tones per hora
Encaixar 5 tones de pomes per hora