“Mirem al futur amb entusiasme”

Llorenç Frigola, Girona FruitsGENT I TERRITORI
Llorenç Frigola, Girona Fruits

“Sóc de família d’agricultors, ramaders i fructicultors. Des de fa 6 generacions estem a Mas Saulot, unes 20 hectàrees de pomera del total de 60 hectàrees que actualment gestionem. En aquest mas és on vaig néixer i també és el lloc on hem gestat el nostre projecte familiar, Mooma”. Llorenç Frigola (Palau-sator, 1963) és enginyer agrònom, productor, cooperativista, emprenedor, vital i defensor incombustible de la sobirania alimentària.

El seu pare, Pere Frigola, va ser un dels fundadors de la cooperativa Girona Fruits que acaba de celebrar el 50è aniversari. “Va ser un acte molt entranyable i emocionant. Tots ho vam agrair molt, però també teníem un neguit: Serem capaços de mantenir la nostra empresa cinquanta anys més? I és que estem vivint una època de molts canvis i molt ràpids”.

Enginyer agrònom amb l’especialitat d’indústries alimentàries, Llorenç Frigola ha desenvolupat l’activitat professional com a projectista i director de projectes en indústries càrniques i empreses alimentàries nacionals i internacionals. No obstant això, “sempre he continuat lligat a l’explotació familiar i a Girona Fruits perquè a casa hem viscut un ambient de pime i cooperatiu”.

Probablement per això, des de fa sis anys, és membre del consell rector de Girona Fruits. “Hi vaig entrar amb la idea de participar i adaptar l’evolució de la cooperativa cap a nous sistemes de gestió, creixement, exportació i innovació”. Aquesta cooperativa és un dels cinc principals productors de pomes de Catalunya, amb 25 socis i un volum de mercat d’unes 28.000 tones.

El model cooperatiu té molts reptes per endavant i pocs avantatges encara, comparat amb altres països i formes de funcionament. El nostre futur passa per fer estructures més àgils, flexibles, creatives, internacionals.

Llorenç Frigola és crític i assegura que “el model cooperatiu té molts reptes per endavant i pocs avantatges encara, comparat amb altres països i formes de funcionament. El nostre futur passa per fer estructures més àgils, flexibles, creatives, internacionals”. I anuncia que la cooperativa de Bordils està treballant en un projecte d’economia circular i col·laborativa amb l’entorn que es presentarà properament.

A més de vicepresident de Girona Fruits, recentment ha estat elegit president de la IGP Poma de Girona. “Voldria apropar l’entitat als socis, perquè la sentin seva i s’hi involucrin. Hem de ser més participatius a les organitzacions”.

Entre les prioritats de la IGP, destaca la necessitat de “comunicar que estem fent la poma d’una manera excel·lent; amb eficiència, amb petjada hídrica i de carboni mínima, amb pràctiques agrícoles sostenibles i tendència a la lluita biològica. I a més a més, amb responsabilitat social vers al soci i el treballador”.

El gran repte és “aconseguir que els grans compradors prefereixin el producte nacional km 0 abans de la poma importada, que recorre milers de quilòmetres per arribar a destí. A Catalunya, una de cada dues pomes que consumim és importada” assegura Llorenç Frigola, que conclou: “No té sentit que s’importin aliments que poden produir-se localment. A la majoria de països tenen molt clar la sobirania alimentària: primer consumeixen la producció pròpia i quan no n’hi ha prou, compren a fora. Aquí tenim encara molta feina per fer”.

Una feina que compatibilitza amb el seu projecte personal i familiar: Mooma, elaborats de poma, l’única sidra produïda a Catalunya de forma integral. “Ens aporta un valor afegit. Si abans els meus fills es miraven la finca amb un cert desinterès, ara estan motivats i volen implicar-se ja que poden anar més enllà de produir, entregar i esperar la liquidació de la poma”.

“Estem apostant per crear nous productes a partir de la poma, com la sidra, sucs i també snacks, ratafia, vinagres i altres. A la llarga, voldríem fer un parc temàtic de transformació de la poma amb un component d’oci, restauració i turisme rural”.

Aquesta família mira el futur “amb entusiasme, encara que sabem que ens costarà. No podem seguir fent el mateix de sempre. Cal que ens involucrem a la cooperativa i diversificar, innovar, buscar nous mercats, ser diferents”.