“Gestionem la inversió més important que fas a la vida”

Cooperatives habitatges_Eva MartinezCooperativisme [HABITATGES] un món per descobrir, amb Eva Martínez

Presidenta de la Federació de Cooperatives d’Habitatges de Catalunya, Eva Martínez també és gerent de Sogeur, una gestora de cooperatives d’habitatges nascudes en l’entorn de moviments veïnals. El seu objectiu és facilitar l’accés a la vivenda de milers de persones que difícilment en podrien disposar en el mercat lliure.

Per quina raó neixen les cooperatives d’habitatges?

Aquestes cooperatives són una agrupació de persones que tenen la necessitat d’accedir a un habitatge amb un preu més reduït. Es compra un terreny en comú i, a partir d’aquí, es posa en marxa tot el procés per a la construcció de les vivendes. Avui en dia, les cooperatives d’habitatge tenen principalment caràcter social i sorgeixen a partir de persones que estan implicades en moviments veïnals i socials.

Com es construeix una vivenda des d’una cooperativa?

La compra d’un pis és, probablement, la inversió més important que fas a la vida i, per això, cal que les cooperatives d’habitatges siguem molt professionals i molt solvents. Hem de tenir tot el procés molt controlat i les cooperatives més grans acostumem a treballar amb una gestora especialitzada en el sector.

Què és una gestora?

És una societat que coordina tot el procés de construcció de l’habitatge.

En el cas de Sogeur, per exemple, duem a terme tot el procés de cerca i anàlisi de sòls i assessorem la cooperativa sobre si és un bon projecte. A continuació, si el projecte és viable, busquem l’arquitecte, gestionem la llicència, la contractació d’obra, l’escripturació… i duem a terme el procés de difusió de la promoció. Tot això, d’acord amb el consell rector de cada cooperativa.

Com funcionen les cooperatives d’habitatges?

Cada promoció té uns socis diferents, que són les persones que volen accedir a un dels habitatges que s’estan construint, i el consell rector està format per socis de les diferents promocions que ha impulsat la cooperativa.

Convoquem una assemblea general cada any però, a més, fem moltes assemblees informatives de cada promoció, per tal d’anar explicant l’evolució de la construcció. El nivell d’exigència dels socis és molt elevat i necessiten seguretat, per això ens impliquem molt en cada projecte i sentim una gran emoció el dia que lliurem el pis. Fins i tot, després perdura un sentiment de pertinença.

I quin és el paper de la Federació?

La nostra funció principal passa per donar suport a les cooperatives coordinant aspectes jurídics i financers de la promoció però, principalment, facilitant que hi hagi la matèria primera, el sòl, per fer habitatges a un preu assequible. Hem de garantir que l’Administració vetlli perquè hi continuï havent aquest tipus de sòl, encara que en els últims temps tot això està canviant.

Hi ha futur per al sector?

Evidentment que la crisi ha estat com un tsunami i el panorama ha canviat. Totes les cooperatives ens hem fet més petites i estem en un període de transformació. Ens hem d’adaptar al mercat i fer nous productes. Fins ara ens centràvem en la venda, però també estem començant a treballar altres fórmules, com el lloguer i la concessió a 75 anys, que dóna més estabilitat que un arrendament convencional. També estan sorgint cooperatives que treballen amb materials del tot sostenibles. Si som prou hàbils per adaptar-nos a la realitat, tenim futur.

En el món rural, pot encaixar aquest model?

Per descomptat. Construir a un preu més econòmic és interessant a tot arreu.

Tradicionalment hem treballat més a Barcelona i l’àrea metropolitana perquè és on hi ha més demanda, però hem fet habitatges arreu de Catalunya ja que ens adaptem a les necessitats de cada cas i personalitzem els projectes. En alguns pobles, per exemple, petites cooperatives fan rehabilitacions de cases rurals.

Cooperativisme d’habitatge a Catalunya

10 cooperatives federades
25.000 habitatges construïts
Unes 2.500 persones sòcies en diferents fases
40 milions d’euros de facturació anual