Cooperativa Agrícola de Garriguella, 50 anys de cooperativisme

Som i serem creatius, sempre amb un esperit inquiet i coneixedor del nostre món. Trobem en el nostre treball no només un esforç i un mitjà de viure sinó, a més, una forma de gaudir del vi i de la seva cultura. Continuarem invertint esforços en el nostre projecte perquè el nostre objectiu final ha sigut i serà potenciar la qualitat del vi, la seva cultura, l’enoturisme i el valor paisatgístic del territori a través de les nostres vinyes.

Amb aquesta declaració d’intencions, la Cooperativa Agrícola de Garriguella ha commemorat el 50è aniversari de la seva creació, l’any 1963, per un grup de viticultors que, amb molt de treball i sacrifici, van veure realitzat el seu somni de construir un celler elaborador de vins.

Actualment està formada per 63 socis i ha esdevingut una de les cooperatives més emblemàtiques de l’Empordà.

Innovació i qualitat

La cooperativa de Garriguella compta amb una de les majors extensions de vinya de les comarques gironines. En total sumen 224 hectàrees, de les quals un 70% superen els 50 anys. Entre les seves varietats, destaquen la Garnatxa roja, Garnatxa negra, Samsó, Merlot, Syrah i Ull de llebre, sense oblidar les varietats blanques com el Lladoner, Macabeu i Moscatell.

La producció se situa en 1,2 milions de quilos de raïm, a partir dels quals s’elaboren uns 800.000 litres de vi anuals.

En el decurs d’aquests cinquanta anys, la cooperativa ha experimentat una forta evolució i ha esdevingut un celler innovador, que incorpora noves tecnologies i fa un seguiment acurat de l’elaboració del vi aplicant nous criteris de conreu i de selecció del raïm per obtenir uns vins d’excel·lent qualitat.

Entre les transformacions més importants, hi ha la creació d’una sala subterrània de criança equipada amb barriques i bótes de roure per a la conservació i l’envelliment del vi de forma natural. També ha construït un magatzem que incorpora una central fotovoltaica per produir part de l’energia elèctrica de manera neta i respectuosa amb el medi ambient.

Nous horitzons

Encara que la major part de la producció es destina al mercat català, aquesta cooperativa empordanesa s’està obrint a l’exterior i les exportacions han augmentat fins a un 13%, sent els principals mercats els Estats Units i països del nord i l’est d’Europa.

També amb aquesta visió de futur, es treballa per definir i crear nous vins de gran qualitat, com el “Moscatell d’Empordà” elaborat a base de la varietat de raïm Moscatell d’Alexandria de la verema 2012. També s’està ampliant la gamma Gerisena amb el negre “Selecció 2012”, amb un vi blanc elaborat només amb Garnatxa blanca i amb un vi rosat que s’elabora cent per cent amb la varietat Garnatxa roja, una de les autòctones de l’Empordà.

A més, aquesta cooperativa és un dels dos únics cellers de l’Empordà que fan vi novell, un producte que enguany sortirà a la venda a partir del 10 de desembre.

Enoturisme

Arran del seu paisatge, les seves vinyes i la seva gastronomia, l’Alt Empordà ha esdevingut una de les zones enogastronòmiques més preuades del país i la cooperativa de Garriguella ha apostat per complementar la seva activitat principal amb una agrobotiga i l’organització d’activitats d’enoturisme.En aquest sentit, s’ha integrat en el Club de Producte de la Ruta del Vi de l’Empordà i ha dissenyat paquets enoturístics que permeten visitar les vinyes, el celler, fer un tast dirigit o, fins i tot, culminar la vetllada amb un menjar.

A més, disposa d’un espai de degustació, on es pot gaudir dels diferents productes típics de la zona maridats amb els vins de la cooperativa.