Garantia de qualitat de l’oli

AutenfoodLa Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya lidera el projecte d’innovació Autenfood, que té com a objectiu desenvolupar mètodes que permetin l’autenticació d’aliments propis de la gastronomia catalana. Un dels aliments inclosos en el projecte és l’oli d’oliva.

Malauradament, donat el seu valor gastronòmic i nutricional, l’oli d’oliva té associat un elevat risc de frau. Per això és important trobar fórmules que permetin controlar, detectar i reduir situacions enganyoses.

L’oli d’oliva té associat un elevat risc de frau i és important trobar fórmules que permetin controlar, detectar i reduir situacions enganyoses per tal de garantir la qualitat i la confiança

Toni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la Federació, explica que “vam considerar una aposta estratègica poder participar en un projecte que ajudarà a reduir situacions de frau que podrien lesionar els interessos del sector; això ens permetrà mantenir la qualitat i continuar incrementant la confiança dels consumidors en els nostres olis”.

En aquest sentit, l’objectiu de la recerca és trobar estratègies analítiques per verificar la varietat de l’oli d’oliva i el seu origen geogràfic o també per detectar possibles adulteracions fruit de barreges amb altres olis.

Una de les principals característiques del projecte és que es treballa amb mostres genuïnes. Això significa que es tracta de mostres preses directament a peu de producció i que es contempla una alta diversitat, amb la participació  de cooperatives representants de les cinc denominacions d’origen catalanes així com algunes no integrades a cap denominació.

Actualment, el projecte està desenvolupant la segona fase. Els resultats provisionals obtinguts pel mostreig en la primera fase, campanya 2016-17, permetrien detectar olis de llavors en olis d’oliva a baixes concentracions i també discriminar entre olis procedents de diferents regions.

Posteriorment, es contemplarà el desenvolupament d’una base de dades per a la caracterització de la producció oleícola catalana i per al futur desenvolupament d’eines d’autenticació transferibles al mercat.

El grup de recerca LIBIFOOD, de la Universitat de Barcelona, és l’encarregat de l’estudi sobre l’oli, que compta amb el suport d’ACCIÓ i el finançament de fons europeus FEDER.

Projecte AUTENFOOD
Objectiu Promoure el desenvolupament tecològic, la innovació i una investigació de qualitat
Cofinançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional – FEDER. (COMRDI15-1-0035- Ajut: 481.221 €)

ue accio