“Fem visites per explicar el món de l’oli a les Garrigues”

Ramon Barull, president de la Cooperativa Agroindustrial CatalanaCO[OP]INIÓ
Ramon Barrull, Cooperativa Agroindustrial Catalana

Ramon Barrull és president de la Cooperativa Agroindustrial Catalana, ubicada a la Granadella i fundada l’any 1920. Des de fa uns mesos, aquesta cooperativa obre les seves portes a nens i adults perquè puguin visitar les instal·lacions i gaudir degustant un dels millors olis d’oliva Arbequina.

Des de quan oferiu el servei de visites a la cooperativa?

L’any 2013 vam començar organitzant visites d’escolars al nostre molí i aquesta última campanya hem posat en marxa l’activitat de la collita d’olives.

Com va sorgir la idea?

La idea es va forjar dins del grup Oleoturisme Garrigues, que està format per empreses de diferents sectors interessades a potenciar un actiu que tenim a la comarca: el paisatge, l’oli i la cultura que els habitants de les Garrigues hem desenvolupat al llarg dels anys.

Quin tipus de públic ve a visitar-vos?

Estem oberts a tot tipus de públic. Majoritàriament és familiar, persones interessades a saber més coses de l’elaboració de l’oli i a aprendre a diferenciar els bons olis. També rebem grups escolars, que són especialment benvinguts a casa nostra.

Precisament, fa uns mesos vau rebre una escola de Tàrrega… Quines activitats van realitzar?

Al grups escolars, se’ls explica el procés d’elaboració de l’oli amb el sistema modern de dos fases. A més, també poden visitar el molí antic i així contrasten la gran diferència que hi ha amb el sistema d’elaboració d’abans. Finalment, els projectem un vídeo de la història de la cooperativa. Una altra activitat que els agrada molt és fer un taller de sabó d’oli. Quan marxen, es poden emportar el seu sabó i una botella d’oli.

Per posar en marxa aquesta iniciativa, vam comptar amb el suport de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

I per als adults, què oferiu?

Enguany hem incorporat l’experiència de collita. Consisteix a fer la collita de manera artesanal, amb tot el procés complert. A continuació, fem un dinar a l’Ermita de Sant Antoni. Després, es porten les olives a la cooperativa i es fa el seguiment de tot el procés de elaboració. També es visita el molí antic, on expliquem com es feia l’oli antigament. Per acabar, assistim a una cata d’oli on aprenem a diferenciar les qualitats.

Les visites es poden concertar directament a la cooperativa o mitjançant l’agència Olea Soul, que també està implicada en el projecte d’oleoturisme.

Alguna novetat de cara a la pròxima campanya?

Aquest any estem rehabilitant el molí antic per fer-hi el Museu del Oli que, juntament amb el Centre de la Cultura del Oli, serà una eina indispensable a la Granadella per explicar el món de oli a la comarca de les Garrigues.

Intentem oferir una experiència de qualitat a les persones que ens visiten i creiem que, a partir del any vinent, amb el nou museu, podrem explicar, encara millor, tots els processos.