“Fem la feina ben feta”

Jaume Baiges, president Cooperativa Agrícola de CambrilsLA FINESTRA amb
Jaume Baiges, president Cooperativa Agrícola de Cambrils

Jaume Baiges, pagès de tota la vida, presideix la Cooperativa Agrícola de Cambrils, que en els últims mesos ha obtingut diversos reconeixements al seu producte. El Primer Premi al Millor Oli d’Oliva Verge Extra d’Espanya que atorga el Ministeri d’Agricultura i el guardó internacional a l’embalatge WorldStar posen en relleu l’aposta per la modernització i la qualitat d’aquesta entitat del Baix Camp.

Com és la Cooperativa Agrícola de Cambrils?

Som una cooperativa centenària i referent a les nostres comarques, que toquem molts conreus. Els més predominants són l’olivera i els productes de l’horta com la síndria, la coliflor, la carxofa, l’enciam o l’escarola, a més de la col picuda que volem introduir aquest any. També fem cítrics, fruita dolça, avellana, garrofa i alguna ametlla.

Tenim prop de 500 socis del nostre municipi i dels pobles dels voltant i cada any anem creixent, principalment a la secció d’olivera. Donem tranquil·litat i intentem fer unes bones liquidacions.

El vostre producte estrella és l’oli d’oliva verge extra…

Estem molt satisfets del nostre oli d’oliva verge extra, que resulta molt equilibrat.

Produïm uns quatre milions de quilos d’olives com a mitjana, que són uns 800.000 litres d’oli d’oliva. Les nostres marques principals són “Mestral” i “Aragem”, que s’elaboren exclusivament amb la varietat arbequina. També fem la marca “Masos”, on incorporem una part d’oliva grossa.

Esteu d’enhorabona, ja que s’ha reconegut el vostre oli com el millor de tot l’Estat.

Sí. El Govern espanyol ens ha atorgat el Premi al Millor Oli d’Oliva per quarta vegada en vuit anys i per a nosaltres, és un reconeixement de què tots els implicats fem la feina ben feta durant tot el procés.

Per a l’elaboració del nostre oli, disposem d’unes instal·lacions noves i un equip humà amb maquinària puntera que ens han facilitat el procés de millora. Però també hem comptat amb la implicació del soci, que té la cura necessària durant tot el procés de conreu i la collita, lliurant diàriament les olives que es molturen tant bon punt arriben al molí. A la cooperativa, fem un control exhaustiu quan entra el producte i prestem molta atenció a la neteja, per assegurar que cap residu pugui malbaratar l’oli. El resultat és un oli d’excel·lent qualitat.

I com veneu el producte?

D’entrada, a les nostres agrobotigues. La principal és la tenim a les instal·lacions de la cooperativa, que acabem d’ampliar fins als 700 metres quadrats perquè anem tenint més productes a la venda, com el peix de la Confraria de Cambrils i el marisc del Delta que acabem d’incorporar. També tenim una agrobotiga al centre de Cambrils al Museu Agrícola i la que vam obrir al Mercat Central de Reus.

A part del mercat català, també exportem a més de vint països d’arreu del món, des de la Unió Europea a Amèrica del Sud, el Japó o la Xina… Any rere any augmentem les vendes a l’exterior del nostre oli, que ja suposen un 25%.

Més enllà del producte, us han sorprès els premis al vostre packaging?

Nosaltres treballem enfocats al mercat i buscant diferents tipus de consumidors i també les cooperatives apostem pel disseny. “Aragem” és una marca més adreçada al mercat gourmet i té una imatge diferenciada. Ens satisfà que s’hagi reconegut l’originalitat del seu embalatge amb el premi Worldstar for Packaging 2014 i el premi al millor envàs d’aliments d’Espanya Liderpack.

Quins són els reptes que teniu per endavant?

El nostre objectiu és buscar la sostenibilitat de la pagesia i assegurar el futur de la cooperativa La principal preocupació que tenim la pagesia són els preus tan baixos del mercat, quan els costos de produir cada vegada són més elevats. Per això, nosaltres apostem per la feina ben feta, per la qualitat del producte i per augmentar el producte envasat i amb el valor afegit d’una marca al darrera i buscar mercats on valorin aquesta fet diferencial.