Estabilitat en el mercat d’oli

S’espera que, finalment, la producció d’oli a Espanya se situarà en 1.400.000 tones per aquesta campanya, un 60% per sobre de l’anterior i amb un rendiment mitjà del 20%. Del total, unes 26.700 tones d’oli s’han produït a Catalunya.

Es tracta d’una campanya que va començar amb un nivell baix d’existències -180.700 tones- i amb un alt ritme de producció a causa de les condicions meteorològiques favorables.

Destaquen l’increment de les importacions extracomunitàries i les bones xifres del mercat pel que fa a les sortides d’oli. Les exportacions podrien arribar a les 860.000 tones i el mercat interior es mantindrà al voltant de les 510.000 tones.

Fins ara, del total de sortides al mercat, aproximadament el 60% s’han venut envasades i la resta, a granel. Per categories, l’oli envasat com a verge extra ha arribat al 50,9%, el verge al 15,4% i l’oli d’oliva al 33,7%.

Pel que fa al mercat, s’observa una lleugera tendència a la baixa del preu en origen des de mitjan febrer i la convergència entre les cotitzacions de les diferents categories d’oli. Per a l’oli verge extra, actualment, els preus en origen es troben al voltant dels 3,2 euros per quilo. Els preus al consumidor presenten en els darrers mesos un lleuger ascens amb tendència a l’estabilitat.

S’espera una situació de preus força estable durant tota la campanya, amb unes disponibilitats totals molt ajustades a les necessitats del mercat, i només la falta de pluges en els pròxims mesos podria provocar una pujada del preu a finals de campanya.

Preocupa la importació d’oli de Tunísia

La proposta del Parlament Europeu de permetre a Tunísia vendre a la Unió Europea un contingent de 70.000 tones addicionals d’oli d’oliva lliure d’aranzels, durant aquest any i el que ve, preocupa al sector. Per aquest motiu, es reclamen garanties que permetin revertir aquesta mesura si es detecta un perjudici de mercat per als productors europeus.

Grup operatiu per combatre la mosca de l’olivera

Un nou repte per al sector de l’oli és la posada en marxa d’un grup operatiu en què participaran les cooperatives, les ADV, els serveis de sanitat vegetal de la Conselleria d’Agricultura i l’IRTA amb l’objectiu de millorar els sistemes alternatius a la lluita química, que es disposen actualment, per al control de la mosca de l’olivera.