Escornalbou: gourmet i ecològic

AOVE ESCORNALBOU 500ML“El mercat ecològic és el present. Ja ha deixat de ser el futur. El consum en països del nord d’Europa supera amb escreix el 15% de creixement anual. Aquí encara estem molt per sota d’aquestes xifres però progressivament va augmentant i, en cinc anys, hem passat d’un 1% a un 5%. El consumidor està prenent consciència d’estils de vida saludables”.

L’oli d’oliva verge extra ecològic culmina l’estratègia de diferenciació que la Cooperativa Agrícola de Riudecanyes va iniciar fa vint anys

Així ho explica Gonzalo Cambra, director comercial de la Cooperativa Agrícola de Riudecanyes, que afegeix: “L’oli d’oliva verge extra ecològic culmina l’estratègia de diferenciació que vam iniciar fa vint anys. El camí no ha estat fàcil. Han estat necessaris més de quatre anys de tràmits per aconseguir la certificació del molí i l’envasadora per part del Consell Català de Producció Agrària Ecològica i per superar els estrictes criteris de qualitat de la International Food Standard”.

Com a recompensa a l’esforç, aquesta campanya ja s’han collit 50.000 quilos d’olives ecològiques de la varietat arbequina i s’han elaborat 10.000 quilos d’oli “Escornalbou” ECO, que la cooperativa espera incrementar en els pròxims anys amb l’entrada de nous productors.

La comercialització es fa en diferents formats, des de la garrafa de 5 litres a l’ampolla de vidre o els bag in box, i un primer palet ja ha sortit amb destinació a Alemanya.

Expansió de la cooperativa

Museu Cooperativa Riudecanyes
Foto: Gonzalo Cambra

La Cooperativa Agrícola de Riudecanyes es va fundar l’any 1945. Actualment té uns 180 socis productors i la passada campanya va facturar un milió d’euros. En els seus orígens, el cultiu de l’olivera era complementari al vi i les avellanes, tot el contrari que a l’actualitat: l’oli ha esdevingut l’activitat principal, amb una petita proporció de fruits secs i garrofes.

L’any 2009 es va fusionar i va absorbir les Cooperatives de Duesaigües i Vilanova d’Escornalbou, junt amb la Cooperativa de Consum de Riudecanyes. Al cap de dos anys, es va construir una nova planta per a l’elaboració de l’oli, es va adquirir nova maquinària i dotar el molí dels mitjans per poder produir un oli d’alta qualitat.

“La nostra aposta de futur és la qualitat gourmet i poder vendre envasada tota la producció amb l’objectiu d’aconseguir un més alt valor afegit que podríem repercutir en les liquidacions al soci productor”, explica Gonzalo Cambra.

Fruit d’un conveni amb l’ajuntament, la cooperativa antiga –ubicada al bell mig del poble- ha esdevingut el “Centre d’Interpretació dels Fruits del Paisatge” on conviuen l’agrobotiga, un espai per a degustacions i el museu sobre la cultura de l’oli.

Qualitat i traçabilitat

Envasadora_Escornalbou_Cooperativa Riudecanyes
Foto: Gonzalo Cambra

“Invertim molt de temps i recursos en el control de qualitat, des de l’entrada de les olives fins a la producció de l’oli. Estem molt pendents de tot el procés de conservació de l’oli i la bodega està climatitzada a 18 graus durant tot l’any. Això és molt important per preservar el producte, de la mateixa manera que disposem de la traçabilitat de tots els lots de forma separada”, argumenta Cambra.

La cooperativa disposa, a dia d’avui, una marca reconeguda d’oli verge extra, “Escornalbou”, i exporta un 35% de la producció

Aquests controls són possibles perquè la cooperativa disposa d’un laboratori intern i recursos humans especialitzats en qualitat que fan analítiques setmanals de cada lot. Els nostres resultats que es contrasten amb un laboratori extern independent i amb les proves oficials del Panell de Tast d’Olis de Catalunya.

El balanç és molt positiu, ja que les vendes anuals d’oli verge extra “Escornalbou” envasat s’estan incrementant sobre un 15% anual, i ja se situen en uns 230.000 litres front els 130.000 de fa sis anys.

Consolidar-se com a marca blanca

L’aposta per la qualitat  i els esforços per obrir-se mercat a l’estranger és el que permet que la cooperativa disposi, a dia d’avui, una marca reconeguda i que exporti un 35% de la producció.

L’oli “Escornalbou” està present a 25 països, amb especial incidència en aquells on el consum de productes ecològics és elevat com Suècia, Alemanya, Dinamarca, Noruega, Àustria i Suïssa.

La cooperativa també ha incorporat recentment nous mercats com Brasil i Polònia, i treballa amb una important distribuïdora xinesa de productes gourmet. A més, compta amb prescriptors com el xef Xavier Pellicer, reconegut amb dues estrelles Michelin.

En els últims anys, també ha estat treballant la marca blanca per a tercers; actualment, ja en té més d’una desena i continua creixent any rere any. El repte és consolidar aquest mercat i en concret, “esdevenir els partners preferents de marques de primera línia que vulguin disposar d’un producte Premium per als seus clients”, conclou Gonzalo Cambra.

Banc de terres per als socis

Un altre dels projectes que ha posat en marxa la cooperativa de Riudecanyes és la creació d’un banc de terres. Aquesta iniciativa compleix un doble objectiu: oferir l’explotació de les hectàrees disponibles a qui estigui interessat a treballar el camp i augmentar la producció que entra a la cooperativa.

LES XIFRES

180 socis productors
25 països importadors
1.000m2 instal·lacions
400.000l oli d’oliva verge extra produïts
230.000l oli d’oliva verge extra envasats