Endavant la innovació cooperativa

En l’última convocatòria, el Departament d’Agricultura ha aprovat un total de 68 projectes d’innovació que treballaran en els àmbits de canvi climàtic, energies renovables, gestió de l’aigua o foment de la biodiversitat. D’aquests, 17 projectes estan impulsats des del sector cooperatiu agrari.

Hortec, producció ecològicaLa cooperativa Hortec, especialitzada en producció agrària ecològica, investigarà per reforçar aspectes de sostenibilitat relacionats amb temes de logística, al temps que Agrocat -cooperativa que es dedica a la fabricació de pinsos compostos- executarà un projecte pilot per a la implantació dels codis QR en els seus circuits. Un projecte liderat per la cooperativa Agrícola Progrés–Garbí servirà per explorar noves varietats hortícoles que s’adaptin millor a la zona de l’Alt Maresme. Arrossaires del Delta ha iniciat un ambiciós projecte sobre l’aplicació de les noves tecnologies per a la millora de la sostenibilitat i el respecte al medi ambient en processos relacionats amb els socis i les seves produccions.

En el sector de l’oli, la Cooperativa de Cambrils s’ha implicat en un projecte per optimitzar consums energètics i d’aigua, mentre que l’Olivarera del Baix Ebre de Camarles durà a terme el projecte pilot d’una planta de compostatge de la sansa i la Cooperativa Agrària del Vallès desenvoluparà la caracterització de la varietat d’olivera local “vera del Vallès”.

En vi, Cevipe farà un projecte pilot per avaluar la viabilitat d’un sistema de pasteurització del most.

La mateixa Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya està impulsant projectes d’innovació a les branques de vi i subministraments, i ha insistit al Departament d’Agricultura de la importància de mantenir aquest model d’ajuts en el nou PDR.