Els reptes del cooperativisme agrari

Convencio MurciaLa Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va participar en la Convenció organitzada per Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya a Múrcia.

La trobada va servir per analitzar els reptes de futur del sector, i hi van participar més de 400 representants de cooperatives dels diferents sectors junt amb experts d’àmbit nacional i internacional.

En concret, hi van assistir especialistes d’àmbits tan diversos com el futur de la Unió Europea i de la PAC, les novetats en producció, comercialització, indústria o consum agroalimentari, els processos d’innovació i els valors socials de les empreses cooperatives.

El comissari d’Agricultura de la Unió Europea, Phil Hogan, va fer arribar un missatge destacant la importància social, cultural i de creació d’ocupació que les cooperatives tenen en el món rural.

Tallers d’experts

Les tendències en la producció agrària, en la indústria i en els mercats van centrar els tallers de treball.

Diversificació, innovació, col·laboració, incorporació de joves, eines 4.0 i tecnologies digitals van centrar el debat dels assistents en l’àmbit dels reptes que ha d’afrontar la producció agrària al temps que es posava damunt la taula de quina manera les cooperatives poden donar suport a agricultors i ramaders per fer-hi front de manera conjunta.

En l’àmbit d’indústria agroalimentària es va tractar de noves oportunitats de negoci i noves línies d’investigació i innovació, tendint a un enfocament cap a l’economia circular i les energies renovables.

Pel que fa a la comercialització, es va apostar per avançar cap a cadenes de col·laboració mitjançant aliances amb la distribució o amb altres cooperatives. També es van analitzar les claus del consum i les tendències del consumidor actual.