Els ramaders d’avui i del demà

Curs ramaders

El sector agroalimentari ha esdevingut motor de desenvolupament a moltes zones del territori i això és així gràcies a una activitat modernitzada que es contraposa a la imatge clàssica de l’agricultor o el ramader tradicionals que encara impera en una part de la societat.

En aquest sentit i fruit de l’aposta per l’emprenedoria en el sector, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i Cooperatives Agro-alimentàries d’Aragó han col·laborat estretament amb Cajamar en l’organització del curs “Tècniques bàsiques de gestió empresarial”, dirigit a joves ramaders de cooperatives catalanes i aragoneses.

Tenint en compte que vivim en un món canviant i que els joves han de fer front a importants desafiaments per continuar la seva activitat, l’aposta d’aquesta formació ha radicat a explicar tècniques de gestió empresarial  amb l’objectiu de millorar les capacitats i augmentar la competitivitat de les explotacions d’aquests ramaders.

Les sessions formatives han tingut una durada de sis setmanes amb alumnes de les cooperatives Plana de Vic, Camp de Bellcaire, GUCO, Ivars d’Urgell, Ganadera de Caspe, Agrocat i la d’Almudévar, a Osca. Algunes d’aquestes cooperatives, a més, han esdevingut seu del curs i s’ha analitzat el seu model de funcionament.

Les temàtiques que s’han tractat en les sessions de treball han girat a l’entorn del mercat, informació econòmico-financera, gestió d’activitats i recursos, increment de productivitat, innovació i tecnologia, direcció i tècniques de mercadotècnia.

De forma complementària, s’ha tractat de reptes com la sanitat, l’alimentació del bestiar i la qualitat, tenint en compte que el consumidor cada vegada més demanda carn saborosa i especialitzada segons els diferents mercats.

En aquest sentit i donat els elevats volums d’exportació que protagonitza el sector porcí, també s’ha plantejat la importància del control documental i la traçabilitat per respondre amb agilitat davant qualsevol possible incidència.

Aquest curs de gestió d’explotacions ramaderes s’ha dut a terme amb el suport dels recursos econòmics i humans aportats per Cajamar, entitat que aposta pel sector i reconeix el seu potencial de creixement i transformació.

Ramon Armengol_Ramaderia FCACEN PARLA
Ramon Armengol Ramaderia FCAC

L’experiència em diu que cada dia és més necessari sortir del lloc on treballes i conèixer altres realitats.

Vivim en un món tan canviant que les decisions són cada vegada més difícils, i cal moure’s ràpid i estar disposat a canviar. Per tant, com major sigui la nostra formació, més instruments tindrem per fixar els nostres objectius i disposar de bones eines per fer front a les crisis i no malbaratar anys d’esforç.

Amb Cajamar vam pensar que un curs per a joves era una eina perfecte no només per aprendre i consolidar conceptes econòmics i empresarials, sinó per fomentar la interrelació entre ramaders que fan el mateix en àmbits diferents.

Estem satisfets d’haver ajuntat ramaders aragonesos i catalans, ja que tot i estar en un mateix sector, és el territori i la cooperativa el que marca la manera de treballar i l’estratègia com a empresa.

Durant el curs hem fet broma amb el concepte ‘netporking’, que crec que defineix molt bé el que hem aconseguit: incrementar la coneixença entre ramaders de diferents cooperatives i que qui sap si en un futur acabaran portant a terme grans projectes conjunts.

OPINIÓ DELS ALUMNES

Jordi Prat_Soci cooperativa Plana de VicJordi Prat  (1987)
Cooperativa Plana de Vic

Com valores la formació rebuda?

Aquest curs m’ha ampliat molt la visió en termes econòmics. Porto una explotació de truges i vedells d’engreix i crec que els ramaders estem molt enfocats a temes productius, deixant més oblidada la part econòmica. Abans decidia amb visió molt a curt termini, i en canvi ara puc fer una anàlisi més àmplia quan em plantejo inversions o analitzo situacions de mercat.

Algun aspecte a destacar…

Hem pogut fer contactes nous que ens permeten obrir-nos a molt territori de Catalunya i Aragó, i no quedar tancats a la nostra comarca. També m’ha sorprès trobar el curs tan dinàmic. Per la temàtica vaig pensar que potser seria més feixuc, però ens han explicat els conceptes econòmics de forma molt planera, amb casos pràctics i adaptats al nostre món.

Ho posaràs en pràctica?

Sí, perquè les matèries tenien translació a la vida real. He après quins punts he de tenir en compte a l’hora de demanar crèdit, com s’ha de dirigir una empresa, quina relació s’ha d’establir amb els treballadors… Per a mi, ha estat una formació molt interessant i que ja estic començant a aplicar a la meva empresa familiar.

Manuel Fillola  (1984)
Cooperativa Ganadera de Caspe

Per què et vas inscriure al curs?

Des de fa uns set mesos, formo part del consell rector de la meva cooperativa i, juntament amb altres joves de la junta, vam decidir inscriure’ns per formar-nos i per conèixer altres models de cooperatives ramaderes, tant aragoneses com catalanes.

Alguna cosa que t’hagi sorprès…

A part de coneixement sobre el funcionament d’altres cooperatives, m’ha impressionat veure la gran quantitat de gent jove que està a cooperatives i saber que, en un futur, aquests joves que hem participat en el curs serem els que estarem a les juntes rectores i prendrem decisions. Amb tots els companys, hem creat un grup de WhatsApp que actua com a fòrum on compartim inquietuds i ens mantenim en contacte.

Com valores l’experiència?

Molt positiva. Hem assolit coneixements tècnics a nivell comptable i financer, i també valoro molt les xerrades privilegiades que hem pogut mantenir amb representants de la distribució alimentària, d’escorxadors, d’empreses càrnies… Gent important dins del sector porcí als quals habitualment no tenim accés directe i que ens han aportat una visió més global del nostre negoci.