Els pressupostos de la Generalitat més incerts de la història

OPINIÓ
JOSEP PERE COLAT, president FCAC

Estem vivint uns moments francament complexos. No només estem veiem com la despesa pública es va reduint dràsticament durant els darrers anys sinó que enguany, a més a més, encara a hores d’ara no coneixem la magnitud de la tragèdia. Conviure amb aquesta incertesa no és el millor escenari per fomentar la competitivitat de l’economia i al final, igual escanyem aquells sectors que realment estan sent productius i mantenen ocupació. Les administracions deuen al sector, tant agricultors com cooperatives, imports fins i tot des del 2010: això es pot aguantar una temporada però precisament si les entitats financeres han tancat l’aixeta del crèdit, us asseguro que no durant molt de temps.

Ara hem d’estar atents de si es flexibilitza el sostre de dèficit per a la Generalitat, de si al final disposarem o no de pressupostos per enguany o si aquests seran prorrogats… I per acabar-ho d’adobar, ara sembla que caldrà un informe favorable del Ministeri d’Hisenda perquè es puguin fer efectives determinades transferències de fons del Ministeri d’Agricultura a la Generalitat. Aquest fet representa una clara irresponsabilitat, tal com hem denunciat, i està atemptant en alguns casos directament contra la renda de molts dels nostres agricultors i ramaders. A més, fa pagar els plats trencats a un sector que no és responsable de la situació actual.

Si es posen en perill les línies d’ajut que van a la renda, estarem qüestionant clarament la continuïtat de determinats sectors. Sembla que les administracions, tot i que no ens cansem de repetir-ho, no han pres consciència d’aquest fet. No sembla tampoc una bona jugada anul·lar o reduir a la mínima expressió les línies d’ajut que fomenten la inversió i la millora de la competitivitat, tant de les explotacions agràries com directament de les cooperatives.

En definitiva, el que necessitem és que els sectors productius no deixin de treballar i això vol dir esvair la incertesa actual que acompanya el procés de confecció de pressupostos. És un compromís i una obligació del Govern. No podem aturar un país.