“Els ajuts a inversions del vi estan esgotats”

Lluís Grogués, responsable del vi FCAC
ENTREVISTA
Lluís Grogués
Consell Rector FCACLluís Grogués (Tarragona, 1968) és pagès i té una explotació de vinya, de 25 hectàrees, a Vila-rodona. És soci del celler cooperatiu d’aquest municipi de l’Alt Camp, que està associat a les cooperatives de segon grau Ceolpe, Cevipe i Unió Corporació Alimentària.

Amb una forta vinculació amb el sector del vi i el cava, en Lluís és vicepresident de Cevipe, president del grup Castell d’Or, secretari de Ceolpe, president de la DO Tarragona i membre del Consell Regulador del Cava.

Cap de branca de vi de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya des de 2010, també està en el Consell Sectorial del Vi de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya i a la recentment creada Interprofessional estatal del Vi.

El vi i el cava són una de les principals activitats econòmiques de molts pobles. A Catalunya no entenem una celebració sense un bon vi i un bon cava, i hem obert el nostre producte a tot el món. Prova d’això és el nombre creixent d’ampolles que exportem arreu

El suport a les inversions en el sector del vi està en perill…

El vi és un sector molt dinàmic i el Ministeri va preveure erròniament les inversions que els productors i els cellers necessitem portar a terme. Com que el pressupost ja s’ha exhaurit, ens han confirmat que la quarta convocatòria del Pla de suport al vi no s’obrirà i, a hores d’ara, tenim dubtes de quin percentatge ens abonaran dels ajuts vinculats a la tercera convocatòria.

Per què ha passat?

Perquè falta comunicació amb el sector. Caldria parlar més amb els productors, amb els cellers cooperatius, per veure quins són els interessos i llavors obrir les línies més adequades. De què ens serveix tenir quatre convocatòries, si la tercera no es pot abonar i la quarta no s’obrirà?

És bàsic saber si tindrem accés a un ajut i quin serà el percentatge de subvenció abans de començar una inversió.

Quines alternatives té el sector?

Actualment no hi ha alternatives. L’única solució passaria per treballar en el Programa de Desenvolupament Rural, on existeix una línia semblant, però el problema és que el sector del vi n’estem exclosos precisament perquè se’ns havia obert l’ajut d’inversions. Des de la Federació, demanarem que s’inclogui el nostre sector en el PDR amb la dotació pressupostària que sigui necessària.

Recentment has estat a l’Argentina, en el IV Fòrum Mundial de Cooperatives Vitivinícoles. Com ho valores?

Aquest fòrum es va crear fa quatre anys a Narbona (França) i actualment en formem part cellers cooperatius francesos, italians, argentins, brasilers, uruguaians, xilens i catalans. També en alguna ocasió hi han participat cellers de la Manxa.

L’objectiu és buscar estratègies de comercialització conjunta, a nivell mundial, entre cellers elaboradors. Resulta que un 60% de la producció mundial de vi està a mans de les cooperatives. Si som capaços de crear una estratègia de distribució i comercialització del nostre producte és segur que assolirem un bon posicionament en el mercat.

L’any que ve, aquest congrés es farà a Catalunya.

Sí. Cevipe serà el celler amfitrió i Xavier Farré, president de Cevipe, presidirà el fòrum. És un repte organitzar la cinquena trobada mundial de cellers cooperatius, promoure el debat de les problemàtiques que ens afecten i buscar possibles solucions entre tots.

Com es presenta la campanya de vi?

Encara falten unes setmanes per començar la verema… Sembla que en algunes zones la producció serà una mica per sota de l’any passat a causa de la sequera, però tindrem molt bona qualitat. Esperem que es reflecteixi en el preu final de mercat.