El valor i la força de la Cooperativa Agrícola de Valls

Som la cooperativa més antiga de Catalunya i una de les primeres que es van crear a l’Estat espanyol. La Societat Agrícola de Valls es va fundar l’any 1888 per aconseguir una millor valoració dels productes agrícoles que es conreaven a la zona. Després de tants anys, han succeït moltes coses -bones i dolentes-, però amb l’esforç i treball de molta gent hem arribat on som ara. Per això ho volem celebrar, per recordar que encara existim en el territori i, malgrat les dificultats que ens trobem, els pagesos som persones molt actives i amb la voluntat de seguir endavant.

Agricola_Valls

Amb aquestes paraules, el president de la cooperativa, Joan Llorach, agraïa el lliurament del Premi Establiment Comercial Centenari del Govern de la Generalitat per la trajectòria d’aquesta societat i afegia que “per a nosaltres, la cooperativa representa el valor i la força”.

En el decurs de l’acte, el president de la Generalitat, Artur Mas, va destacar el seu exemple per adonar-nos que “es poden vèncer situacions tremendament complicades en el transcurs de la història, si es donen unes determinades condicions”.

La cooperativa de Valls ja havia rebut la Placa President Macià del Departament d’Agricultura i la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Valls en el centenari de la seva fundació.

Oli d’oliva, fruita seca, vi i calçots

L’arribada a la fita dels 125 anys es fa en primera línia de renovació, ja que s’ha augmentat el nombre de socis, n’han entrat de joves, hi ha més compradors de la ciutat i s’ha agafat presència amb les noves tecnologies.

A més, els socis productors tenen una amplitud de conreus que permet donar cabuda a seccions tan diverses com l’almàssera, els colliters de Calçot de Valls, els colliters d’ametlla i avellana, els colliters de raïm i els colliters de garrofa.

La producció d’olives se situa en unes 1.200 tones anuals. L’oli que s’elabora amb la varietat arbequina es comercialitza amb la marca “La Societat de Valls”, mentre que la denominació “Pont de Goi” s’utilitza per al que es fa a partir d’olives menyes. Quant a fruita seca, els socis tenen una producció d’uns 250.000 quilos d’avellanes, uns 80.000 quilos d’ametlles i uns 450.000 quilos de garrofes.

La DO Tarragona empara les diferents tipologies de vi que s’elaboren amb les 1.500 tones de raïm que es cullen cada campanya i que van des de vins blancs molt suaus, equilibrats i afruitats a vins rosats frescos i vins negres ferms i aromàtics.

La producció i venda de calçots també pren un protagonisme especial en la cooperativa del poble de Catalunya on les calçotades tenen més tradició.

D’altra banda, té oberta una secció de crèdit per als socis i acords de col·laboració amb les cooperatives Unió Corporació Alimentària, Comercial Garrofa i el Celler Cooperatiu de Vila-rodona per tal d’aglutinar l’oferta i aconseguir un major valor afegit per als productors.

Aposta per la venda directa

Una de les principals apostes de futur de la cooperativa passa per arribar directament al consumidor amb els productes locals, de proximitat. Per aquest motiu, ha renovat la seva agrobotiga identificant i posant en valor els atributs dels productes cooperatius.

Les vendes de l’agrobotiga es complementen amb una estructura comercial més eficient que també inclou la creació d’una botiga virtual on es poden adquirir tots els productes del catàleg, i un compte al facebook.

Tot aquest entramat de nous projectes és possible gràcies a la seva gent, als socis i treballadors que creuen en la cooperativa. Per aquest motiu, està previst culminar el 125è aniversari amb un acte central que es farà  al desembre i que està especialment pensat per compartir, en germanor, amb tots els socis “que, a la fi, són les persones que es mereixen aquesta celebració”.