“El sentiment és el més autèntic que tenim”

GENT & TERRITORI
Ramon Ribas
, Cooperativa Agrícola de Barberà

Ramon Ribas, Cooperativa Agrícola de Barberà

“De professió, em dedico a l’ensenyament. Però tinc terres i les treballo, perquè a casa som pagesos. Sempre he sigut soci de la Cooperativa Agrícola de Barberà. Aquest va ser el primer celler cooperatiu de Catalunya i d’Espanya. El món cooperatiu forma part del nostre ADN”. Mestre, director de l’escola de Pira i també pagès i president de la cooperativa de Barberà des de fa set mesos, Ramon Ribas (Barberà de la Conca, 1971) és un jove compromès amb el seu entorn i amb el país.

Al 2003, va entrar d’alcalde al poble. “D’aquella època, m’agrada recordar l’acord amb la cooperativa per impulsar la creació del primer Viver de Celleristes en el celler antic. Volíem que els pagesos poguessin donar més sortida al seu producte, elaborant vins de qualitat amb denominació d’origen”.

Si la gent en pren consciència, si ens donem suport els uns als altres, les cooperatives podrem seguir fent la nostra feina i servint el país”

“Quan vaig plegar d’alcalde, al 2012, vaig començar a recuperar les vinyes de casa que tenia en parceria. En algunes hi vaig fer plans de millora, però també vaig conservar altres vinyes velles de varietats autòctones. A partir d’aquí, va ser quan em vaig començar a implicar més amb la cooperativa i vaig entrar a la junta. Va ser una sorpresa sortir president, suposo que em van elegir perquè tinc experiència en gestió i amor per la terra i el cooperativisme”.

Assegura que no l’espanta compaginar feines, perquè “ja ho havia fet”. Al contrari, afirma estar “encantat d’assumir la responsabilitat i content de poder treballar per la cooperativa. A la junta, ens trobem un grup de persones d’opinions diferents però amb objectius compartits i crec que en general tenim la confiança de tots els socis, que veuen un consell rector renovat, jove. Tenim molts projectes”.

L’Agrícola de Barberà és una cooperativa de primer grau amb uns 80 socis que entren verema. Pertany a Cevipe i forma part del grup Castell d’Or. “El 90% de la nostra producció és vi base cava i per això, ens agradaria diversificar i intentar crear productes propis. Tenim alguns caves molt bons, però voldríem fer vins nous amb molta personalitat i amb varietats autòctones per donar un impuls a la cooperativa”.

L’experiència amb Castell d’Or és positiva. “Ja estem produint cinc milions d’ampolles. El grup ens dóna sortida a bona part de la producció i a preus raonables. Ens estem apropant a una certa estabilitat de preus i això facilita que el productor aposti per les explotacions i inverteixi. Aquesta és la feina que hem de fer com a cooperativa: lluitar per aconseguir uns preus mínims pels nostres vins, perquè la producció dels pagesos valgui la pena i que els cavistes també s’hi guanyin la vida. També lluitem perquè el nombre d’hectàrees de la DO Cava sigui més estable”.

Barberà de la Conca és un municipi de 500 habitants, “on hi ha de tot”. Productors dedicats exclusivament a l’agricultura, pagesos a temps parcial i també molta segona residència. “Som unes terres d’entremig de la zona costera i a l’estiu, podem arribar a ser 1.200 persones. Organitzem la Festa del Trepat per crear ambient de vi i cava al poble i per impulsar aquesta varietat de vi, que és la més important de la comarca”.

El món del vi i els valors cooperatius, en Ramon els porta també a l’escola, amb els seus alumnes de Primària. “El món cooperativista i l’escola tenen –i han de tenir!- molta relació. Treballem tot el procés del vi i la verema, visitem la cooperativa i també apliquem la part de cooperació a l’ensenyança. Als alumnes els interessa i nosaltres hem de saber aprofitar els valors que tenim al voltant per formar els nens que construiran el futur del nostre país”.

Un futur que “no serà fàcil” i que, indefugiblement, passa per “transmetre que darrera dels nostres productes hi ha un valor afegit i uns sentiments que no tenen preu. Més enllà de la modernització i la professionalització, les cooperatives no podem perdre el sentiment que hi ha darrera la nostra feina, perquè és el més autèntic que tenim. Si la gent en pren consciència, si ens donem suport els uns als altres, les cooperatives podrem seguir fent la nostra feina i servint el país”.