El sector del vi, malparat per la reforma de la PAC

Lluis-GroguesOPINIÓ
Josep Lluís Grogués, cap de branca de vi FCAC

De la darrera Conferència Sectorial d’Agricultura del passat juliol en la qual es van prendre decisions relacionades amb la PAC, no podem dir-ne que estem contents. Tots els treballs previs i esforços de consens entre el sector i la Conselleria portats a terme amb la voluntat de mantenir els 142,7 milions que actualment estan a pagament únic i que van a beneficiaris principalment de fora de Catalunya quedaran diluïts en la propera bossa de pagaments de la PAC.

Des de la FCAC sempre hem defensat que aquests milions retornessin al pressupost destinat a mesures del pla de suport del sector del vi com els plans de reestructuració, l’eliminació de subproductes, la promoció en països tercers i la nova mesura d’inversions. De ben segur que trobarem a faltar aquests diners en les futures actuacions en el nostre sector.

Però, per si això no fos suficient, la vinya que no cobrava pagament únic ha quedat exclosa del futur pagament base. Allò que, segons el Ministeri, semblava una mesura incompatible amb l’altra, “o al sobre o la PAC”, ha quedat en “ni al sobre i a la PAC només aquells que ja la cobraven”. La majoria d’hectàrees de la vinya de Catalunya quedaran al marge d’aquests nous pagaments i, a més, hauran de seguir competint amb aquells productors d’arreu, no tan sols espanyols, en condicions de desavantatge en no poder gaudir del nou ajut.

Aquesta reforma a l’Estat espanyol no ha estat una reforma, ha estat una enganyifa a alguns sectors orientats clarament a l’exportació com és el del vi. Senyors de Brussel·les, on és la reforma de la PAC?