El repte és emocionant

Ramon Sarroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries de CatalunyaEDITORIAL

Tinc la sensació que aquesta ha estat una Assemblea General molt integradora, de molta confiança, molt participativa i dins la normalitat, on tothom ha estat atent al seguiment de projectes com el Pla Marc o la Llei de Cooperatives, que fa uns mesos ens vam comprometre a impulsar i que s’han anat tancant.

Per aquest any ja tenim noves propostes. Sense deixar la feina del dia a dia, ens hem marcat uns grans projectes que treballarem. També assumim el repte que l’actual Pla de Concentració deixi pas a un nou Pla de la Competitivitat per donar cabuda a totes les formes possibles de cooperació.

La intercooperació entre les nostres cooperatives és el pal de paller de la competitivitat i creiem que només fent lligams entre cooperatives de diferents sectors començarem a sumar volums importants de producció. Més enllà, també hem de ser capaços d’obrir una via a la col·laboració amb altres federacions de cooperatives i fins i tot, hem d’exposar propostes a Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya per buscar respostes a problemàtiques que tenim damunt la taula.

A nivell d’Europa, ja us puc confirmar que el dia 22 de juny serem a Brussel·les negociant mesures per al sector de la fruita. Ens vam comprometre a atansar la Federació a les institucions europees, i estem a punt de fer el primer pas.

També estem expectants a la situació política que se’ns presenta davant i ens estem preparant perquè, quan estiguin formats els governs municipals, establirem relació amb totes les diputacions i alguns consells comarcals.

No puc acabar sense fer menció a la col·laboració entre la Federació i la Conselleria d’Agricultura per aconseguir que el sector hagi cobrat ajuts del Pla de Concentració corresponents als anys 2011 i 2012. Amb una situació de país com la que estem vivint, hem pogut injectar uns 10 milions d’euros que han anat directament a les nostres cooperatives.

El repte que tenim per davant és emocionant. És el compromís que sorgeix del Pla Marc i que té la voluntat de situar les nostres cooperatives al llindar del 2020 com a empreses competitives, en un segment de producció important i amb uns volums competitius. Un estímul per posicionar-nos davant la resta del sector agroalimentari català, espanyol i europeu.

Ramon Sarroca
President