“El primer, és creure en el que estem fent”

LA FINESTRA amb JOSEP M. OBRADÓ, president de l’Agrícola de Barberà

Josep-M.-ObradoEl cooperativisme, a Catalunya, té arrels profundes i hi ha cooperatives de tota mena, plenament competitives i que són un instrument de generació d’ocupació. A Barberà de la Conca s’hi va constituir el primer celler cooperatiu de Catalunya i de l’Estat espanyol, una cooperativa que presideix Josep M. Obradó des de fa un any i mig.

 

Com heu viscut la commemoració de l’Any Internacional de les Cooperatives?

Som una de les cooperatives agrícoles més antigues i aquest sentiment ens ha portat a implicar-nos en el reconeixement mundial al paper que tenim aquest col·lectiu. Hem participat, amb l’Ajuntament de Barberà de la Conca, en una jornada commemorativa on es va fer un repàs històric de la importància i rellevància del moviment cooperatiu a la nostra població, i hem aportat la nostra visió sobre el camí que la cooperativa hauria d’agafar en els pròxims anys.

I quin és, aquest camí?

L’actual cooperativa és hereva de la unió de les dues entitats agrícoles del poble: el Sindicat de Baix -que es va començar a construir el 1901 i ens convertí en el primer celler cooperatiu- i el Sindicat de Dalt –obra de l’arquitecte modernista Cèsar Martinell. Avui dia som una cooperativa que ens dediquem a l’elaboració de vi i cava que comercialitzem mitjançant els grups de cooperatives Cevipe i Castell d’Or, i penso que som una cooperativa prou sòlida i ben situada al mercat. Això no treu que tinguem alguna mancança, ja que treballem amb uns volums que no són tan grans com voldríem.

Us heu plantejat algun acord d’intercooperació?

Som conscients que volem augmentar els nostres volums i ens hem plantejat la possibilitat d’arribar a algun acord per a la cooperació. Encara ens trobem, però, en una fase molt inicial de valoració.

Esteu restaurant una part del celler modernista. Aposteu també per l’enoturisme?

Tot just ara estem enllestint l’arranjament d’una part de les instal·lacions del celler, un edifici modernista de 1919. Des de fa temps que hem apostat per l’enoturisme i la nostra cooperativa forma part d’una ruta turística pel poble. També organitzem visites i tastos a nivell particular, i crec que els nostres visitants en queden satisfets. Això és una cosa que veiem que podem oferir i que hem de potenciar.

En la mateixa línia, col·laborem amb l’Ajuntament en l’organització de la Festa del Trepat, una barreja de “vi i art” que es fa el mes de juny i que ens porta turisme. Aprofitem per fer difusió de la nostra varietat de raïm, el trepat.

I de cara al soci, què li aporteu com a cooperativa? 

La cooperativa dóna una gran confiança i estabilitat al soci. Li aporta seguretat i protecció, i li garanteix ingressos econòmics. Al mateix temps, li facilitem la feina solucionant molta paperassa i tenim oberta una agrobotiga, per a la venda de productes nostres i d’altres cooperatives o de la comarca, a part de la venda on line dels nostres productes. 

Afronteu el futur amb optimisme?

La meva visió és optimista. La cooperativavol un esforç diari, constant, i cada dia treballem perquè tot continuï rutllant i per anticipar-nos a possibles problemes. Som una entitat sanejada, una cooperativa atractiva de la comarca de la Conca de Barberà, i estic convençut que, per encarar bé el futur, el primer és creure en el que estem fent i ens hi hem d’implicar tots.