“El pla estratègic ens fa conscients d’on som i on volem anar”

Nuria Canti_Hortec
Núria Cantí (a baix a l’esquerra), amb els seus companys.

CO[OP]INIÓ
Núria Cantí, Hortec

Núria Cantí és co-gerent d’Hortec, cooperativa dedicada a la comercialització de producte ecològic que es va crear al 1991 i actualment es troba en un moment d’expansió. Enguany ha participat en el projecte aracoop, que impulsa la Conselleria d’Empresa i Ocupació i del qual és sòcia la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, amb la finalitat d’afavorir el creixement i la consolidació de les empreses cooperatives.

Com va sorgir la necessitat de fer un pla estratègic?

Des de fa temps que, a la cooperativa, érem conscients de la importància de revisar la nostra evolució i definir una estratègia a curt i mitjà termini… i va coincidir que la Federació va convocar uns ajuts mitjançant el programa aracoop. Això ens va ajudar a decidir-nos i posar en marxa un pla estratègic.

Quin procés heu seguit?

Ens vam presentar a la convocatòria d’ajuts del programa d’aracoop i, una vegada seleccionats, ens van reunir amb l’equip d’assessorament de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Tots junts, vam definir com faríem el procés de planificació estratègica, vam seleccionar els participants de l’equip de treball i calendaritzar les sessions de reunió. Finalitzades aquestes sessions, vam acordar quines són les actuacions prioritàries que creiem que hem de desenvolupar en els propers anys.

Us aporta avantatges el fet de tenir un pla estratègic?

L’avantatge principal és que visualitzes més clarament el moment en què es troba la cooperativa. És una manera de posar les coses damunt de la taula, de veure cap a on es decanta la balança. Gràcies al nostres pla estratègic, som més conscients del punt en què ens trobem com a empresa.

I com heu viscut el procés d’elaboració?

Amb molt d’esforç, perquè es necessita dedicació i temps. Però al mateix temps, amb alegria perquè t’adones de les reaccions de tots aquells que formem part de la cooperativa i la gran implicació que ha despertat el projecte.

Recomanaríeu a altres empreses cooperatives que facin un pla estratègic?

Per descomptat. És “com fer neteja de festa major”. És una manera de saber on ets i què necessites per arribar allà a on has decidit prèviament. És un treball que et dóna impuls per prendre decisions.

Quin és el principal repte de la cooperativa?

Penso que el principal repte que tenim en aquests moments és consolidar la nostra posició en el mercat amb criteris econòmics però sense perdre l’ètica i el bon treballar.

En el nostre cas, l’elaboració del pla estratègic ens ajuda perquè ara tenim definit un full de ruta sobre què hem de fer. Tot està ordenat i per escrit, i així en podem anar fent el seguiment per garantir que no ens desviem dels nostres objectius més importants de la nostra empresa cooperativa.