El nostre és un sector estratègic en l’economia

Jesús Ricou, cap de branca de conreus herbacis i farratgesELS NOSTRES CAP DE BRANCA
Jesús Ricou, conreus herbacis i farratges

Soci de la cooperativa d’Arbeca des de fa 20 anys, Jesús Ricou és el cap de branca de conreus herbacis i farratges de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. També és membre del Consell Rector de la Cooperativa d’Arbeca i de la cooperativa de segon grau Grup Actel. Aquesta trajectòria junt amb la seva feina diària dedicada al conreu de cereals i farratges li confereixen un coneixement del sector agrari des del punt de vista més pràctic.

Quin balanç en feu de la collita d’enguany?

Aquest any ha estat sens dubte excepcional. Les pluges han retardat la collita però han permès disposar d’unes produccions realment bones, registrant nivells rècord en molts indrets, en especial zones més frescals. Aquesta és la prova que disposar d’aigua és essencial per al nostre sector. Si no hagués estat per les pedregades el balanç en alguns indrets seria encara millor. Un altre cosa serà la campanya de cereal d’estiu, molt afectada per les pedregades.

Parlant de pedregades. Hi ha alguna manera possible de fer-hi front?

Les pedregades són una mostra de la vulnerabilitat del sector agrari davant la climatologia. Amb 17.000 hectàrees afectades, el que fins ara era un fenomen puntual i localitzat s’està convertint en un fet massa freqüent que tira per terra la feina de tota una campanya, o en el cas de conreus arboris, d’anys de treball. Les assegurances són l’única sortida per a l’agricultor per pal·liar les pèrdues, però cal adaptar-les a les necessitats del sector i revisar el sistema per a què siguin una eina realment eficient.

Quin és el paper de la cooperativa en la comercialització del cereal?

Per a un agricultor de cereal, estar sota el paraigües cooperatiu et dóna molta tranquil·litat, ja que t’estalvies entrar en negociacions individuals en què l’agricultor sovint hi surt perdent. La cooperativa té un sistema més equitatiu de remunerar la collita ja que es reparteix el preu al llarg de l’any. En aquest sentit es pot considerar que les cooperatives desenvolupen un paper clau a l’hora de regular els  preus de mercats i evitar les fluctuacions d els mercats borsaris.

Les materies primeres són assenyalades com un sector molt influit per l’especulació borsària. És correcta aquesta apreciació?

L’esclat de la bombolla inmobiliària va fer que molts inversors es refugiessin en les matèries primeres provocant aquests forts increments i tot l’enrenou que es va generar en el seu moment. La conclusió que en trec, és que tot plegat ha posat de manifest la importància clau del nostre sector en l’economia mundial.

En els darrers anys la ramaderia ha assenyalat l’alimentació com a font dels seus mals. Com heu viscut els agricultors aquesta situació? 

Tot i que és evident que l’increment de preus del cereal va tenir greus conseqüències per al sector ramader, al meu parer, es van sentir poques veus que defensessin el fet positiu de què finalment els agricultors podíem tenir uns preus justos que ens permetessin disposar d’una renda digna. És evident que aquí el problema radica en el trasllat de costos al llarg de la cadena, i malauradament, el sector primari no som decisius en la fixació de preus.

I la pregunta del milió, com es preveu que afecti la nova PAC al vostre sector?

De moment només tenim l’acord polític a nivell espanyol per al model de regionalització del pagament base. Tot i que la voluntat del Ministeri era mantenir l’status quo, falta conèixer els detalls per valorar  l’impacte que pot tenir nivell sectorial i territorial. Cal destacar la lluita de la FCAC i altres organitzacions per flexibilitzar el pagament verd i evitar que en sortíssim fortament perjudicats.  El que és lamentable és que s’hagi perdut l’oportunitat de reforçar les mesures d’intervenció, és incomprensible que Brussel·les no vulgui regular un sector estratègic com el nostre.