El canvi climàtic trastoca la verema

Lluis Grogués_Responsable Vi FCACOPINIÓ
Lluís Grogués Vi FCAC

Tots estem sent testimonis de períodes de sequeres més extremes i habituals, combinades amb règims de pluges irregulars i torrencials. I és que, segons els experts, Catalunya serà una de les regions d’Europa que més patirà els efectes del canvi climàtic, un fenomen que probablement implicarà el desplaçament de les vinyes cap a zones d’alta de muntanya.

Catalunya serà una de les regions d’Europa que més patirà els efectes del canvi climàtic

A més d’aquesta reubicació del conreu a més llarg termini, el canvi climàtic ja deixa entreveure alguns dels seus primers efectes com l’avançament de la verema i una tendència a la baixa de la producció.

Enguany, l’inici de la collita s’ha avançat unes dues setmanes arreu del territori nacional. Al Penedès començàvem a collir els primers dies d’agost i no parlem de la resta de l’Estat, on les veremes van començar la tercera setmana de juliol en algunes comunitats com Andalusia.

Una altre resultat immediat d’aquests episodis de sequera és la disminució de la producció. La falta d’aigua fa que el raïm sigui més petit. Per continuar amb el mateix exemple, a la DO Penedès es preveu una reducció d’un 20% en relació amb una campanya normal i les estimacions de l’Institut Català de la Vinya i el Vi confirmen la previsió d’una collita similar a la campanya 2016, que també va ser molt baixa respecte de la mitjana.

L’avançament de la collita i el descens en la producció de raïm, les primeres conseqüències

També en el conjunt de la Unió Europea es preveu un descens de la producció. A l’Estat espanyol es preveu una reducció d’entre el 20 i el 25% -baixant a uns 33 milions d’hectolitres-, mentre l’estimació francesa afronta una caiguda del 17% -uns 10 milions d’hectolitres- i la italiana del 24% -que representaria una davallada de més de 13 milions d’hectolitres.

Altres països productors com Alemanya, Àustria, Txèquia, Macedònia, Bulgària i Hongria també han sofert afectacions en la collita per causes meteorològiques. En concret, es tracta de gelades que podrien restar fins a 2 milions d’hectolitres.

Davant d’aquesta situació, crec que tenim l’obligació de treballar per contribuir a pal·liar el canvi climàtic i, al mateix temps, no tenim altre remei que començar a adaptar-nos a veremes més curtes i avançades, buscant fórmules que ens permetin mantenir la competitivitat de les nostres explotacions.