El canvi climàtic amenaça la vinya

La darrera verema s’ha emmarcat en un període sec i calorós, amb un estiu de temperatures especialment elevades provocades pel canvi climàtic i fenòmens relacionats amb l’escalfament, com ‘El Niño’.

Lluís Grogués, responsable de vi de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, explica que “malgrat que la climatologia ens va fer preveure una verema molt curta, finalment el descens només ha estat d’un 5% respecte l’any passat. No obstant això, no és una bona campanya perquè l’última collita també havia disminuït en relació amb la mitjana”.

Segons dades del Departament d’Agricultura, la collita se situarà en uns 415 milions de quilos de raïm. Per zones de producció, les denominacions d’origen Empordà, Costers del Segre, Penedès i Tarragona podrien arribar a un descens del 25%; mentre que comarques veïnes com la Conca de Barberà tindrien un creixement, després de dues campanyes curtes.

Pla de reestructuració

Enguany, la convocatòria d’ajuts dels plans de reestructuració de la vinya no contempla el pagament de les feines dels viticultors.

El Departament argumenta aquesta decisió per la falta de seguretat jurídica front auditories externes, però el sector sol·licita el desenvolupament de la norma en el mateix sentit que s’ha fet a altres zones de l’Estat amb l’objectiu de poder accedir als ajuts.